Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Proef: meer dode biggen door meer ruimte voor zeug

Meer ruimte per zeug is contraproductief en resulteert in meer dode biggen.

Dat meent de Landbouwkamer van Noord-Rijn-Westfalen op basis van de uitkomsten van een praktijkproef. De uitval van biggen lag bij die proef, uitgevoerd op het praktijkbedrijf Haus Düsse van de Landbouwkamer, in kraamstallen met groepshuisvesting bij 22% tegen 13% in standaardstallen.

Ook in groepshuisvestingsstallen waar de zeugen de eerste 5 dagen na de worp worden gefixeerd blijft de biggenuitval relatief hoog, namelijk ruim 17%.

Biggen doodgedrukt

Belangrijkste oorzaak voor de uitval is dat de biggen worden doodgedrukt. In standaardstallen kost dat 5,5% van de biggen het leven, in groepstallen met 5 dagen fixering 8,9% en in kraamstallen met volledig vrij lopende zeugen 13,6%.

Hoe meer ruimte, hoe meer pasgeboren biggen de oriëntatie kwijtraken terwijl de zeugen ongecontroleerd gaan liggen, zeggen de onderzoekers.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Wist mijn opa in 1950 al.

  • Zuperboer

    Net als kuikens voeren voor transport, maar ja naar de praktijkmensen die t weten luistert men niet in de grachtengordel!

  • jan4072

    Geen wonder dat bij de wilde varkens 50% al dood is binnen een paar weken. Maar gelukkig is dat natuur en die biggen zijn gewend om dood te gaan onder slechte omstandigheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.