Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Schouten: cijfers Varkens in Nood onderzoeken

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil eerst meer inzicht in de cijfers die dierrechtenorganisatie Varkens in Nood (ViN) deze week naar buiten bracht, voordat zij hierover uitspraken doet.

Ze wil de cijfers over aantallen varkens van ViN, RVO.nl en de NVWA laten analyseren. Schouten verwacht in maart meer inzicht te hebben in de feiten en dan te kunnen reageren richting de Tweede Kamer over wat zij van de cijfers vindt.

Berichtgeving ViN

Verschillende partijen hadden haar gevraagd hoe het zit met de aantallen varkens in Nederland, naar aanleiding van de berichtgeving van ViN dat er meer varkens in Nederland zouden zijn dan geregistreerd staan. Deze bewering wordt weersproken door de Producenten Organisatie Varkenshouderij. Schouten gaf aan dat het niet goed zou zijn als de bevindingen van ViN kloppen, maar dat zij er nog geen inzicht in heeft of deze waar of niet waar zijn.

Laatste reacties

 • Als ze niet kloppen, weet je in de toekomst ook hoe je om moet gaan met cijfers die zulke partijen naar buiten brengen. Het tast dan ook de geloofwaardigheid van hun aan.

 • Graag ook de resultaten van dit onderzoek met dezelfde bombarie en trompetgeschal via de media naar buiten brengen, zodat heel Nederland duidelijk word gemaakt wat de werkwijze en bedoeling is van deze organisatie.

 • Oké dan

  Ik ben even zo vrij geweest om een reactie op het rapport bij foodlog.nl van Cor R. Pierik werkzaam bij het CBS te kopieren, zie hier onder.

  Cor R. Pierik Landbouweconoom CBS
  Net even gekeken hoeveel varkens er vanuit Nederland (in 2017) naar Duitsland zijn geëxporteerd. Dit waren er 8.378.617 stuks. Een dergelijk cijfer (8.310.175) kom ik ook tegen als het gaat om de Duitse import van het aantal varkens uit Nederland. Daar lijkt dus weinig aan de hand. CBS telt het aantal varkens al jarenlang zowel via de Landbouwtelling (integrale waarneming) als via steekproeven. De aantallen die hieruit rollen vertonen een redelijk stabiel beeld. Een beeld dat aardig klopt met de varkensrechten in ons land. Natuurlijk kan er hier in daar wat scheef zitten in administraties, maar een paar miljoen varkens onder het tapijt vegen lijkt me zo goed als ondenkbaar.

 • bas123

  natuurlijk weer aandacht aanbesteden en onderzoeken of het klopt. het is al lang bewezen dat er niet klopt wat deze organisatie zegt Gewoon negeren en laat de minister eens duidelijk zeggen dat ze aan deze onzin geen tijd wil besteden

Of registreer je om te kunnen reageren.