Varkenshouderij

Nieuws 14 reacties

POV noemt varkensfraude ‘klinkklare onzin’

Dat veel varkensboeren zouden frauderen met dieraantallen, is volgens de POV pertinent niet waar.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij noemt de verdachtmaking van Varkens in Nood (VIN) dat varkensboeren frauderen door meer varkens te houden dan toegestaan ‘klinkklare onzin’. De berekening van VIN dat varkenshouders een paar miljoen varkens meer produceren dan uit de CBS-cijfers blijkt, is volgens de POV het gevolg van appels vergelijken met peren. Waarschijnlijk interpreteert VIN de cijfers ook verkeerd, schrijft de POV.

Actiegroep Varkens in Nood bracht een rapport naar buiten waarin zij suggereren dat Nederland ruim 2 miljoen biggen en 1,3 miljoen vleesvarkens meer houdt dan bij het CBS geregistreerd staan. Tevens heeft dit volgens de actiegroep negatieve gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. Het nieuws is opgepakt door diverse media, waaronder RTL-nieuws. POV-voorzitter Linda Janssen is de werkwijze van VIN helemaal zat, meldt ze op Twitter.

Landbouwtelling

Volgens de POV geeft hun achterban het aantal dierplaatsen op bij de landbouwtelling, niet het aantal dieren. Niet alle plaatsen worden benut, stelt de POV. Bovendien is een deel van de plaatsen bezet door opfokzeugen die nog geen biggen hebben. Dat zorgt ervoor dat VIN een hogere biggenproductie becijfert dan wordt gerealiseerd, stelt de POV: “Hier zit een discrepantie van wat er opgegeven moet worden volgens het CBS-instructieformulier, en wat er in de praktijk opgegeven wordt.”

30 veroordeelde varkensbedrijven in 2017

Volgens de POV is het ook pertinent onjuist dat veel boeren frauderen met dieraantallen. In 2017 ging het om 30 varkensbedrijven die zijn veroordeeld, meldt de producentenorganisatie op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie. Het varkensbedrijf met de grootste boete hield 28.124 dieren, dat waren 2.415 varkens meer dan toegestaan.

Reactie CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek laat bij monde van landbouwwoordvoerder Cor Pierik weten dat het weinig reëel is dat de werkelijke dieraantallen sterk afwijken van hun cijfers. Pierik: “We hebben meerdere tellingen, en er zijn varkensrechten dat het aantal zeugen begrenst. Varkenshouders gaan niet de stal in om werkelijk te tellen, maar halen de aantallen uit hun managementsystemen. Een paar miljoen dieren die ergens zweven, lijkt me onwerkelijk.” De CBS-man signaleert dat het aantal zeugen de laatste jaren af- en het aantal biggen juist toeneemt.

De varkenshandel noemt het ‘witwassen’ van varkens, zoals VIN suggereert, flauwekul. Jan Vernooij van brancheorganisatie Vee&Logistiek: “Dat zijn nul varkens. Daar is mij niets van bekend.”

Lees verder onder de foto

Varkens verzamelen voor export naar Duitsland. Tussen de Nederlandse exportcijfers van vleesvarkens en de Duitse importcijfers zit een flinke discrepantie. - Foto: Bert Jansen
Varkens verzamelen voor export naar Duitsland. Tussen de Nederlandse exportcijfers van vleesvarkens en de Duitse importcijfers zit een flinke discrepantie. - Foto: Bert Jansen

Fors verschil in export- en importcijfers

Tussen de Nederlandse exportcijfers van vleesvarkens en de Duitse importcijfers zit overigens wel een flinke discrepantie. Volgens rijksdienst RVO exporteerde Nederland in 2017 2,67 miljoen vleesvarkens naar Duitsland. Volgens het Duitse marktbureau AMI importeerde Duitsland in 2017 3,45 miljoen Nederlandse vleesvarkens. Dat exportcijfers afwijken van de werkelijkheid gebeurt met veel producten, weet Pierik. Dat heeft vaak een administratieve reden.

PvdA vraagt opheldering over dieraantallen in varkenshouderij

PvdA-Kamerlid William Moorlag heeft landbouwminister Carola Schouten om opheldering gevraagd over het aantal gehouden varkens in Nederland. Hij deed dit naar aanleiding van berichtgeving van Varkens in Nood dat er miljoenen meer dieren worden gehouden dan mag.
Moorlag wil van Schouten weten of het aannemelijk is dat er meer varkens worden gehouden dan op grond van de dierrechten gehouden mogen worden en om hoeveel varkens het dan gaat. De politicus wil ook weten hoe het verschil kan ontstaan tussen de export- en importcijfers van Nederland en Duitsland.
Moorlag heeft twijfels of de handhaving van het dierrechtensysteem adequaat is. Hij vraagt Schouten of het klopt dat er jaarlijks tientallen ondernemers veroordeeld worden omdat ze meer dieren houden, en of het niet nodig is om het systeem aan te passen om de naleving te verbeteren.
Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft een debat aangevraagd over de bevindingen van Varkens in Nood. “Het is niet voor het eerst dat er signalen zijn van fraude met dieraantallen in de veehouderij”, aldus Ouwehand. Ze kreeg daarvoor steun van GroenLinks en PvdA. VVD, CDA, D66 en PVV willen geen extra debat. Ze willen wel een brief van de minister met een reactie op de berichten. Tijdens het debat over de veehouderij, op donderdag, zal het onderwerp ook ter sprake komen.
Het debat is donderdag live te volgen vanaf 10.20 uur.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  ik vind dat hier in dezelfde media als die de berichten verspreiden vol tegenin gegaan moet worden, en niet zoals ik vrees, zeg er maar nie te veel van dan waait het wel over. dus linda, werk aan de winkel

 • john***

  is het niet de vraag hoe het cbs de bigproductie berekent?? Of is die 29,7 big werkelijk het werkelijke gemiddelde???

 • pieterfranken1

  Laat de STAF het onderzoeken

 • Oké dan

  BEDANKT ROBERT HOSTE onafhankelijke expert, ik had je expertise hoger ingeschat.
  "Het lijkt er op dat we 2,3 miljoen dieren meer produceren per jaar", zegt varkenseconoom Robert Hoste van de Wageningen Universiteit

 • Zuperboer

  Het is telkens net voor een kamerdebat dat er zulke cijfers worden opgevoerd. De anti-veehouderij doctrine is een goed gesmeerde operatie.

 • informatie1

  Beste Oké dan, hoe heb ik het dan berekend? Vr.groeten Robert Hoste.

 • veldzicht

  Is varkens in nood al die varkens wezen tellen dan?of zeggen ze zomaar een getal wetende dat die linkse media er toch wel in trapt en ieder nadelig getal publiceert en het slikt voor zoetekoek,bah.

 • Oké dan

  Beste Robert,

  Als je als deskundige gevraagd wordt om een tendentieus rapport te beoordelen waarin alles op één hoop gegooid word, over De frauduleuze varkenssector, Mestmaffia, witwassen enz. gesproken wordt dan zeg je niet "Het lijkt er op dat we 2,3 miljoen dieren meer produceren per jaar".

  Wat ik wil zeggen is, dat je met dit soort uitspraken ontzettend moet oppassen, want met jouw uitspraak hierboven heb je de hele sector al veroordeeld. De burger leest niet verder en heeft de conclusie al getrokken.

 • ENDE902

  Ik ben zo vrij geweest het rapport door te lezen. In het rapport staat vele malen te lezen dat de cijfers een grote mate van onnauwkeurigheid bevatten. Ten tweede valt mij op dat men uit diverse databestanden gegevens heeft gehaald, terwijl men ook aangeeft dat er koppelingen zijn met subsystemen. Uit de tweelingfraude hebben we geleerd, dat de koppelingen gaten in de administratie veroorzaakten.
  Hoe men dan ook durft te zeggen, dat er in genoemde aantallen illegaal varkens worden gehouden is voor mij een raadsel.

 • farmerbn

  Kees Van Dooren had dat rapport natuurlijk ook al gelezen. Wat vond hij daarvan?

 • informatie1

  Beste Oké dan (wie je ook bent),
  Ik begrijp je punt. Ik heb aan RTL heel duidelijk laten weten dat ik het oordeel 'Fraude' zeker niet onderschrijf. Maar dat er een gat zit in de telling is op zich waar. Alleen mag je die databestanden niet zomaar aan elkaar plakken. Dat LIJKT inderdaad te kloppen, maar dat mag je dus niet zeggen.
  Dat was mijn boodschap. Dat mensen aan de haal gaan met uitspraken, tja, daar kan ik niets aan doen. Wat had ik anders moeten doen?
  Een rechtstreeks antwoord via mail mag ook.
  Groeten, Robert Hoste.

 • ENDE902

  Beste Robert Hoste,
  Ik heb de indruk dat een aanvankelijk objectief rapport is aangevuld om de woorden "illegaal" en "fraude" erin te krijgen. Dat ze met die woorden aan de haal gaan, kan je niets aan doen.

 • peetersdejongh1

  Laten we dit weer gewoon over ons heen gaan zonder gedegen antwoord hoe het wel zit? liefst op dezelfde voorpagina en bij RTL nieuws, kom op POV en LTO!

 • evanderpasch1

  Ben erg blij met deze Berichten, alleen we kunnen hier wel op boerensite zitten schrijven maar als pov/lto echt iets aan imago wil doen moet men binnen week met waarheid komen en maakt men wakkerdier en nos bij de burger niet geloofwaardig maar nu denkt men dat het waar is want er komt niet echt iets onderbouwd de media in

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.