Varkenshouderij

Nieuws

Ruimingen in bufferzone AVP beginnen zaterdag

Zaterdag 29 september wordt in België gestart met het preventief ruimen van varkensbedrijven. Dat gebeurt in de bufferzone waar wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest zijn aangetroffen.

Het Ministerieel Besluit over het uitvoeren van de ruimingen wordt vrijdag gepubliceerd. Dat laat een woordvoerder van het Belgische Ministerie van Landbouw weten. Ook alle wilde zwijnen in het gebied van 63.000 hectare worden afgemaakt.

4.150 varkens worden geruimd

De bedrijven worden preventief geruimd. De varkens zijn niet bedoeld voor consumptie, ze gaan naar een destructiebedrijf. In de bufferzone zijn 58 bedrijven met in totaal 4.150 varkens, waaronder 350 zeugen. Het gaat om 3 professionele varkensbedrijven, aangevuld met kleinere varkenshouderijen.

Op een van de bedrijven zijn onlangs al 400 biggen geëuthanaseerd. De varkenshouder kon zijn biggen niet kwijt en had geen plaats mee voor ze. Het euthanaseren van de biggen was een besluit van de varkenshouder zelf en werd hem niet opgelegd door het Belgische voedselagentschap (FAVV). Dat laat een woordvoerder van het agentschap weten.

Vergoeding op basis marktprijs 5 weken geleden

Varkenshouders van de preventief geruimde bedrijven worden gecompenseerd met steunmaatregelen. Ze ontvangen een vergoeding per dier, op basis van de marktprijs van 5 weken geleden. “De marktsituatie van dat moment geeft een eerlijk beeld. Sindsdien zorgt de crisissituatie voor een vertekend beeld”, aldus de landbouwwoordvoerder.

Extra geld voor preventieve maatregelen

De getroffen bedrijven blijven minimaal 18 maanden leeg staan. Inmiddels is bij 18 wilde everzwijnen in het gebied AVP geconstateerd.

Varkensbedrijven in Vlaanderen kunnen rekenen op financiële steun voor het nemen van extra maatregelen op het gebied van bioveiligheid. Dat kondigde de Vlaamse landbouwminister Joke Schauvliege aan. Het aanbrengen van dubbele omheiningen en wildroosters verkleint het risico op eventuele verspreiding van het virus.

Of registreer je om te kunnen reageren.