Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in België

In de Belgische gemeente Etalle (provincie Luxemburg) is Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij 2 wilde zwijnen. De Belgische voedselveiligheidsautoriteit (FAVV) heeft dat bevestigd.

Het is voor het eerst dat Afrikaanse varkenspest in West-Europa is vastgesteld.

De besmetting is vastgesteld door regulier onderzoek naar de ziekte bij wilde varkens. De Belgische autoriteiten nemen maatregelen om eventuele verspreiding van de ziekte te voorkomen. De maatregelen hebben onder andere betrekking op de jacht in het gebied waar de besmetting is vastgesteld. Er zijn geen varkensbedrijven besmet.

Afrikaanse varkenspest verspreidt zich razendsnel in Oost-Europa

De Afrikaanse varkenspest verspreidt zich razendsnel in het oosten van Europa. In de eerste 8 maanden van dit jaar werden in de EU al 4.800 gevallen van de virale ziekte gemeld: 3.800 gevallen bij everzwijnen en 1.000 haarden op kleine varkenshouderijen en professionele varkensbedrijven. “Daarmee komt de teller nu al boven het aantal haarden dat in het volledige jaar 2017 geteld werd”, weet de Belgische Boerenbond. “In 2017 waren er 4.100 besmettingen, waarvan 250 bij gedomesticeerde varkens.”

Flyers FAVV naar veehouders

Het FAVV had al gewaarschuwd voor Afrikaanse varkenspest en had daarom 3 flyers opgesteld en uitgedeeld: één voor veehouders, één voor jagers en één voor het grote publiek.

Schouten: dit is ernstig voor België

Landbouwminister Schouten is geschrokken van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België. De minister zegt in een eerste reactie: “Dit is een ernstige situatie voor België. Om het risico op Afrikaanse varkenspest in Nederland zo klein mogelijk te houden, houden we voortdurend de situatie in de gaten en bekijken of de genomen voorzorgsmaatregelen voldoende zijn."

Overleg met provincies over maatregelen
De minister gaat ervan uit dat er op dit moment geen verhoogd risico is voor Nederland, ook al is de besmettelijke ziekte in een buurland uitgebroken. “Transporteurs die onder andere varkens vervoeren en uit landen komen waar Afrikaanse Varkenspest bij bedrijven heerst, moeten direct bij de grensovergang in Nederland extra gereinigd worden. Ook wordt de wilde zwijnenpopulatie in Nederland regelmatig gemonitord.”
De minister overlegt met de provincies over maatregelen die nu kunnen worden getroffen.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  afschieten al die wilde zwijnen, mat het behulp van het leger, al zal onze grote vriend van hout er wel nie blij mee zijn

 • boerkebrabant

  de minister gaat er op dit moment van uit dat er geen verhoogd risico voor nederland is, onder welke steen leeft zij

 • mariapeel

  De wilde zwijnen komen hier tot aan de boerderijen 😔Ik zeg verplichte drijfjacht invoeren

 • Tinus1

  Ophok plicht voor 'buitenvarkens' . Zie pluimvee.

 • farmerbn

  KRO-reportage gezien waar dit aan de orde kwam. Bestuurders uit Brabant meteen aanklagen en dus een goede advocaat zoeken. Schandalig dat Brabant zich niet houdt aan de Nederlandse wet. Wat denken ze wel? Huidige Brabantse bestuurdes hopen op varkenspest om de boeren nog eerder de nek om te draaien.

 • Het risico op avp is niet zo groot werd dinsdag nog gezegd in de monitor. Kijk nu maar hoe dicht bij het is.

 • vikkens

  varkens komen uit DL en vallen in België dood, en de Belgische varkensboer zal weeral de dupe zijn!!
  Favv zal content geweest zijn om als eerste een positief staal te hebben en direct in de pers, DL is slimmer en zeggen niks???

 • jbb

  "Geen verhoogd risico voor Nederland" dachten we in Belgie ook, en plots is het daar!

 • mtsvangurp@hetnet.nl

  een virus kijk niet naar grenzen
  dus is het heel dicht bij
  wilde zwijnen allemaal afschieten

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.