Varkenshouderij

Nieuws 22 reacties

Ministerie halveert reductienorm combiwassers

De POV reageert verbolgen op de bekendmaking van de nieuwe emissienormen voor gecombineerde- en biologische luchtwassers door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De emissiefactoren zijn fors naar beneden bijgesteld, schrijft de Producenten Organisatie Varkenshouderij in een persbericht. De nieuwe normen gaan per 20 juli in werking. Het ministerie heeft de nieuwe normen gepubliceerd in de Staatscourant. Voor combiluchtwassers wordt het reductiepercentage voor geuremissie bijna gehalveerd. De aanscherping moet geuroverlast verminderen.

Voorbarige aanpassing

De POV vindt de aanpassing van de geurnormen voorbarig. Volgens de POV zijn de oude emissienormen haalbaar, mits de luchtwassers goed zijn gefabriceerd en onderhouden. Het ministerie past de normen aan na onderzoek van Wageningen UR. Daaruit blijkt dat luchtwassers minder goed functioneren dan aanvankelijk gedacht.

Varkenshouderij aan zet

De varkenshouderij is nu aan zet. Stientje van Veldhoven, de verantwoordelijk staatssecretaris, is onder voorwaarden bereid de reductiepercentages weer te verhogen. Zij wil dat als de varkenshouderij kan aantonen en borgen dat luchtwassers wel het verwachte rendement halen.

Laatste reacties

 • koestal

  Onbetrouwbare overheid !

 • jahm.smulders1

  Ook het salaris van Stientje halveren tot het moment dat ze verantwoord kan besturen!

 • ????

  Boeren

 • ????

  Boeren sta op en pak de wapens dit is echt om oorlog vragen overheid heeft zelf verplicht voor dure Luchtwassers en nu zeggen ze dat ze niet goed werken zijn weer de boeren aan de beurt die netjes hebben gedaan wat de overheid vroeg Wapen u Oorlog is nabij !

 • deB.


  Werkelijk alles moet kapot...brave boertjes laten zich verrot maken.
  Niet te geloven

 • mr

  Waar zullen ze gemeten hebben? GEESJE werk aan de winkel.

 • Tinus1

  jawel, een één-tweetje met die madam in het Brabantse provinciehuis, daar moeten alle (luchtwas)boeren voor 2020 een nieuwe vergunning aanvragen in het kader van alle stallen 85% reductie, gevolg: oude rechten gelden niet meer, dus (bijna) iedereen (veel) ruimte=dieren inleveren. Tjonge, jonge wat laten we ons voor de gek houden. Lucht die de stal ingaat is vuiler dan die eruitkomt, maar daar hoor je niemand over. En als de wasser volgt de regels is gebouwd functioneert deze gewoon. Maar ja zie I&R rundveehouderij........hoe was het ook alweer??

 • varkenshouder1

  Ik heb een luchtwasser waar een RAV op afgegeven is door de overheid. Kan ik nu ergens een claim neerleggen.????
  De overheid zit nog het meest fout in deze mijns inziens maar geeft boeren weer de schuld. Hoezo onbetrouwbare overheid. ???
  Tijd voor een enorme claim richting overheid en dat madammeke in brabant moet ook nog geclaimd worden met haar brabantse wetswijzigingen. Van de zotte hoe de NL veehouderij sectoren kapot moeten. In de oorlog kropen ze van Amsterdam naar brabant om eten te kunnen krijgen en nu zijn boeren bedankt. Eėn grote schande dit kabinet en CDA is niet groen meer maar rood lijkt nu. Die bekennen kleur door de agrosector te koop te zetten.

 • Marco22

  Meten is weten.
  Wat is dat met die overheid die zomaar feitelijke waarden aan kan passen?
  Gaan we ook de uitstoot van auto's op papier veranderen, kan dat?
  De Nederlandse overheid wel, die is totaal los gezongen van de realiteit.
  Kom we spreken vanaf nu af dat uitstoot van Co2 in alle sectoren gehalveerd is .Behalve die van de Landbouw. De Nederlandse Overheid kan dat ,daar regeert niet het gezonde verstand maar de groenslinkse ambtenaren die helemaal wappie zijn gemaakt op UvA's en Wageningen Universiteit.
  Die hun surrealistische wereldbeeld projecteren in wet en regelgeving die continu over ons wordt uitgestort.
  En dan zijn er ook nog landbouw-instituties die heel ver in mee gaan.???
  Wbt dat meten schijnt ook me gesjoemeld te worden. BOEREN LET OP UW ZAAK.

 • .....

  WUR heeft weer eens wat gemeten, wat zegt dat eigenlijk nog

 • deB.

  Boeren zijn naïef en laten zich gezamelijk besodemieteren!!
  In geen ene andere bedrijfstak gaat het zo te werk... alleen in en over de mietjes sector! het STINKT

 • husky007

  En weer verenigen de boeren zich niet om er tegen in te gaan.

 • FvZ

  Tijd voor een staking ??? , een week de luchtwasser uit.

 • farmerbn

  Kijk, dat is een goed idee van Frisovz. En als het niet genoeg is dan nog langer!

 • yep

  vind ik ook een goed plan, alle luchtwassers uit!

 • krulsaart

  En hoe zit dat dan met de luchtwassers die wel voldoen? Die hebben dan gewoon pech? Dat betekent dat bijv de wegenbelasting van de schoonste auto zomaar gelijk gezet kan worden met die van een Hummer?

 • Jan-Zonderland

  Je vraagt je af of het bijstellen van die normen juridisch wel kan. Die dingen zijn gekocht met naar ik aannneem een gegarandeerde reductiecapaciteit gebaseerd op onafhankelijke testresultaten. Dat het dan later mogelijk wat tegenvalt is jammer maar iedere koper wist niet beter dan dat het ding zijn werk zou doen. Dat de overheid nu zomaar de normen bijsteld op basis van het discutabele WUR getuigd van onbehoorlijk bestuur en derhalve juridisch aanvechtbaar. Bovendien is geuremissie niet te meten. Dat is een zeer subjectief begrip. Ik zou ook zeggen: de stekker er maar een poosje uit. Laat ze de moord stikken.

 • ????

  Kunnen we niet iets bedenken zoals een bijeenkomst voor betreffende boeren en zo afspreken dat we hen min 1 week uit zetten geen reactie 2 weken enzv en anders veel hardere acties kunnen nog heel ver gaan als je kijkt naar de protestacties van dierenorganisaties die ook door de overheid zo goed als goed gekeurd worden Wie roept ?

 • farmerbn

  En weer zijn de varkenshouders scherper dan de slappe melkveehouders. Toppie.

  En weer zijn de boeren verplicht hun recht te halen via de rechter. Het is steeds meer een bananenrepubliek aan het worden. Je kunt als boer beter in het land van Poetin of Trump wonen.

 • .....

  Nederland Bananenrepubliek

 • OoO

  Varkenshouders en melkveehouders gezamelijk actievoeren. 1 week schiphol dichtzetten. Is ook nog eens goed voor het milieu.

 • yep

  gewoon alle luchtwassers uit, ondertussen bij de gemeente een melding doen dat er noodzakelijk onderhoud is (zoals de overheid zegt), een spandoek erbij waarin we de burger uitleggen waarom het extra ruikt en dat we dat te danken hebben aan de onbetrouwbare overheid en net zo lang uitlaten totdat de wet weer wordt teruggedraaid. Op het spandoek ook een site vermelden waarop we uitleggen waarom ze uitstaan!
  Met deze overheid is er gewoon geen werken meer aan....
  van mij mogen ze in augustus uit!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.