Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Jacht kan risico op Afrikaanse varkenspest beperken

De verspreiding van Afrikaanse Varkenspest door wilde zwijnen is moeilijk in te dammen, maar intensieve jacht op gezonde populaties kan daarbij helpen.

Dat stelt een groep van Europese experts, onder wie de Nederlanders Hans Spoolder (Wageningen Livestock Research) en Arjan Stegeman (hoogleraar Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren, Universiteit Utrecht), in een advies van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA.

Voorkomen van verspreiding Afrikaanse Varkenspest

De wetenschappers geven advies aan de Europese Commissie, die in februari antwoord vroeg op vragen over onder andere de dichtheid van de populatie wilde varkens en de mogelijkheden om verspreiding van Afrikaanse Varkenspest door wilde zwijnen te voorkomen.

Aanleiding voor het advies is de voortdurende dreiging van Afrikaanse varkenspest in Oost-Europa. Het virus wordt steeds vaker vastgesteld bij gehouden varkens. De ziekte wordt mogelijk vanuit Oekraïne verspreid naar buurlanden, doordat besmette dode varkens illegaal worden gedumpt in rivieren (zoals de Donau). Kadavers (van wilde zwijnen en van gehouden varkens) kunnen een bron van besmetting zijn.

Volgens de onderzoekers zal Afrikaanse varkenspest minder kunnen verspreiden als de dichtheid van de zwijnenpopulatie laag is. De onderzoekers hebben evenwel niet kunnen vaststellen hoe laag de dichtheid moet zijn om er zeker van te zijn dat het virus, als het zich aandient, niet verder verspreid. Als er minder varkens zijn zullen er bij een uitbraak ook minder karkassen hoeven worden opgeruimd uit het wild.

Intensieve jacht om populatie op peil te houden

Eén van de conclusies is dat intensieve jacht op gezonde populaties kan helpen de populatie van gezonde wilde zijnen op peil te houden, maar dan moet de jacht niet gefocust zijn op grote volwassen mannetjes en dan moet ook voorkomen worden dat de dieren worden gevoed. Bovendien moet de jacht gestructureerd plaatshebben en over een langere periode. Als er eenmaal een besmetting is vastgesteld, moet de jacht juist worden verboden, om verspreiding van varkens (met het virus) te voorkomen.

Via jachttoerisme bestaat juist het risico op verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest.

Aan de jacht kleven ook andere bezwaren, zoals het Duitse veterinair instituut (Friedrich Loeffler Institut) in haar jongste overzicht vaststelde. Via jachttoerisme bestaat juist het risico op verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Wie in gebieden jaagt waar mogelijk een besmetting is moet schoenen, kleding, gereedschappen en voertuigen grondig ontsmetten en reinigen. Voor jachttrofeeën gelden dezelfde voorzorgen. Dood gevonden dieren moeten sowieso gemeld worden.

Verjagen met andere middelen weinig succesvol

Het gebruik van anticonceptiemiddelen kan ook een optie zijn om de wilde-zwijnenstapel te beheersen, maar daar kleven ook nadelen aan, onder andere vanwege de mogelijke aanwezigheid van resten van de hormonen in het vlees van de wilde zwijnen.

Het verjagen of tegenhouden van wilde zijnen met andere middelen (geur of licht) is in proeven weinig succesvol gebleken. Het plaatsen van geëlektrificeerde hekken kan het moeilijker maken voor wilde zwijnen om zich te verplaatsen, maar geen enkel hek is 100% bestand tegen wilde zwijnen. Bij de maatregelen bij een ziekte-uitbraak is het beter om natuurlijke barrières zoals grote rivieren of verkeerswegen te gebruiken om besmette gebieden af te bakenen.

Bemonsteren van dode wilde zwijnen

De beste manier om in de gaten te houden of de ziekte uitbreekt is het bemonsteren van zoveel mogelijk dode wilde zwijnen. Daarvoor is het nodig dat alle betrokken partijen betrokken blijven bij de opsporing en bestrijding van de ziekte. Er moet continu gewerkt worden aan bewustwording en samenwerking met jagers is daarbij essentieel, aldus de onderzoekers.

Afrikaanse varkenspest is dit jaar volgens meldingen van het Animal Disease Notification System van de Europese Unie bij gehouden varkens vastgesteld in Italië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Oekraïne. In wilde zwijnen is het gevonden in Tsjechië, Estland, Hongarije, Italië, Letland, Polen, Roemenië en Oekraïne. In totaal gaat het om 451 uitbraken bij varkensbedrijven en 3306 uitbraken in het wild.

Eén reactie

  • Vorige week net met nVWA contact gehad of het vlees/karkas van wilde varkens uit "Oostelijke kant van EU" gegarandeerd gecontroleerd is als het bij een slager hier in NL in de koelcel hangt (waar ieder heen en weer loopt), dat zou zo zijn. In NL mag je het niet opnieuw controleren, omdat het EU-landen betreft....... Het zou angstbeeld zijn als dat niet "dicht" zit. Er komt echt wel wild vanuit die richting in NL-wildvlees-circuit.

Of registreer je om te kunnen reageren.