Varkenshouderij

Nieuws

Vier nieuwe gevallen varkenspest in Hongarije

De Hongaarse autoriteiten hebben op 27 april drie dode wilde zwijnen gevonden op 2,5 kilometer afstand van het eerste besmette wilde varken. Bij alle drie de dieren is Afrikaanse Varkens Pest (AVP) vastgesteld.

Dat meldt de Duitse belangenorganisatie van varkenshouders ISN. Op basis van de toestand van de kadavers schatten zij in dat de dieren twee tot drie weken geleden zijn gestorven. Diezelfde dag werd een net gestorven wild varken gevonden op 4 kilometer van het eerste geval. Ook bij dit dier is AVP vastgesteld.

Regels verscherpt

De Hongaarse autoriteiten hebben meteen na de vondst de regels verder verscherpt. Zo is de jacht op alle diersoorten in het toezichtsgebied met onmiddellijke ingang verboden.

Daarbovenop geldt in het besmette gebied een verbod op de jacht op individuele wilde zwijnen. Verder heeft de overheid inzamelplekken ingericht voor dode wilde zwijnen en organiseert zij het vervoer van de kadavers voor onderzoek. De controle op kadavers van wilde zwijnen is geïntensiveerd en er geldt een verbod op het voeren van wilde zwijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.