Varkenshouderij

Nieuws 6 reactieslaatste update:12 apr 2018

Zorgwekkende verschillen reductie door luchtwasser

De grote variatie aan gemeten effectiviteit en het lage rendement van gecombineerde luchtwassers is zorgwekkend.

Dat zegt Nico Ogink, onderzoeker Veehouderij en Milieu aan de Wageningen Livestock Research. Ook producenten en leveranciers van luchtwassers zijn niet gerust op de uitkomsten van het onderzoek.

De gecombineerde luchtwassers blijken minder effectief dan de reducties waar de regelgeving op rekent. Bij wijze van steekproef werden 29 bedrijven met een combi-luchtwassers bemonsterd. De rendementen voor geurreductie varieerden hier van 0% tot 67%. De geurreductie is het verschil in hoeveelheid OdeurUnits per kubieke meter, binnen en buiten de stal gemeten.

Enorme meetverschillen bij luchtwassers

Het eerste deel van het onderzoek wees uit dat verschillende laboratoria een breed verspreid beeld geven over de hoeveelheid geuremissie van een stal. De hoeveelheid OdeurUnits gemeten in Nederlandse labs is 4,5 keer hoger dan de hoeveelheid in Duitse laboratoria. “Dat zou niet mogen, beide locaties zijn door de EU goedgekeurd”, aldus Ogink. WUR wil daarom nader onderzoek doen naar de systematische verschillen tussen meetstations.

‘De conclusies zijn getrokken op basis van slechts tien correct werkende systemen’

De gevonden waarden zijn volgens onderzoeker Ogink veelal ‘matig reproduceerbaar’. Als onder dezelfde omstandigheden opnieuw een meting wordt uitgevoerd, is de kans groot dat het resultaat in een ander laboratorium anders uitpakt. “Het meten van geur is lastig. De gemeten rendementen zitten vaak aan de onderkant van het meetbereik.” Bij het analyseren kan dus blijken dat de meetapparatuur niet gevoelig genoeg is, waardoor het berekende rendement een verkeerd beeld kan geven.

pH-waarden niet in orde

Bram Claassen, directeur van producent en leverancier FarmAir, ziet dit ook en vraagt zich af of geur wel in cijfers te vatten is. Maar dat is niet zijn enige kritiekpunt op het onderzoek. “De conclusies zijn getrokken op basis van slechts tien correct werkende systemen, bij de andere waren de pH-waarden niet in orde. Dat is essentieel voor het goed functioneren van de luchtwasser. Juist die pH-waarde is moeilijk op peil te houden, vroeg of laat verzuurt een wasser, dat is algemeen bekend.”

Nieuwbouw van een varkensstal, met een gecombineerde luchtwasser. Links de silo voor het spuiwater, rechts op het dak de uitlaat van de luchtwasser. In het onderzoek varieerden rendementen voor geurreductie van 0% tot 67%. - Foto: Koos Groenewold
Nieuwbouw van een varkensstal, met een gecombineerde luchtwasser. Links de silo voor het spuiwater, rechts op het dak de uitlaat van de luchtwasser. In het onderzoek varieerden rendementen voor geurreductie van 0% tot 67%. - Foto: Koos Groenewold

Luchtwasserproducent Inno+ laat weten de resultaten van het onderzoek verontrustend te vinden. “We houden wel vertrouwen in ons product, maar als de resultaten tegen blijken te vallen, moeten we daar eerlijk over zijn. Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op de werking, we zien graag extra onderzoek naar de oorzaken”, licht bedrijfsleider Dirk Brouns toe. “Ook de gevonden variaties tussen meetmethoden vraagt extra onderzoek.”

Voor Claassen kwam de conclusie van het Wageningse onderzoek niet als verrassing. “Er zijn veel factoren die invloed hebben op de werking van zo’n wasser. Hierdoor is zo’n onderzoek niet heel betrouwbaar, zeker als er per bedrijf maar één meting heeft plaatsgevonden.”

De onderzoekers stellen wel dat de steekproef niet representatief is voor de landelijke situatie. De verwachting is tegelijk dat de conclusies uit het onderzoek waarschijnlijk niet veel van de werkelijke situatie zullen afwijken.

Laatste reacties

 • Frederiqe

  Rot toch op met die flauwekul tuurlijk werken die stroomvreters niet.

 • l.van.der.werff@hellendoorn.nl

  Als toezichthouder in mijn regio is mijn ervaring is dat over het algemeen combiwassers veel minder stroom verbruiken dan het stroomverbruik dat is opgegeven in de opleveringsverklaring. Gemiddeld nog geen 60% waarbij er een aantal wel genoeg stroom verbruiken maar de helft onder de 50% zit. Hierdoor werken de sproeiers niet meer goed, het sproeibeeld voldoet dus niet meer. De extra trap van de combiwasser functioneert dan bijna niet meer. Jammer dat ze de Rav nu aan gaan passen terwijl ik van mening ben dat geurreducties waarschijnlijk wel gehaald kunnen worden met de "combi".

 • alco1

  Gooi ze toch allemaal in de sloot.
  N in de natuur als deken tegen de opwarming van de aarde.
  In koelkasten e.d. kennen we wel de waarde van stikstof.

 • John*

  volgens mij is het ook nog niet zover dat de rav aangepast gaat worden. er zijn nu metingen gedaan en nu moet er nog onderozcht worden waarom de resultaten afwijken van de eerste metingen. De factor aandacht zal wel meespelen, In het certificeringstraject is de leverancier nog erg betrokken bij het product als de rav binnen is praten we over copy paste maar ook over ondernemers die niet met wasser 'opgegroeid' zijn en alle bijzonderheden kennen en snappen. Breng je als overheid een goed product dan naar waardes zodat deze niet meer ingezet wordt of ga je focussen op die factor 'aandacht'?? Mijn inziens zou het goed zijn om de monitoring, onderhoud en reiniging van de wassers door gespecialiseerde bedrijven uit te laten voeren. In ieder geval het eerste jaar zodat de boer ook kan leren wat er allemaal moet gebeuren om de wasser goed te laten functioneren.

 • jansssen

  Het is logisch dat de luchtwassers niet werken. De goedwillende leveranciers hebben tienduizenden euro's geïnvesteerd in een certificering, en als dan een RAV nummer wordt afgegeven kan en mag iedereen dat nummer gebruiken en de luchtwasser leveren volgens RAV nummer / certificaat. De goedwillende leveranciers zijn dus ook niet gek, en leveren dus maar een summiere omschrijving van de luchtwasser in. Dus de leveranciers die de kopieën leveren kunnen dus nooit een goed werkende luchtwasser leveren, ze kennen de laatste kneepjes van de desbetreffende luchtwasser niet. Dus eigenlijk is het de opdrachtgever zijn eigen schuld dat de luchtwassers niet werken. hadden ze maar naar een leverancier moeten gaan welke ook de certificering heeft gedaan. Een leverancier die kopie is goedkoper (hoeft geen ontwikkelingskosten door te bereken), dus is het nu voor diegene die een kopie luchtwasser hebben aangeschaft op de blaren zitten.

 • muis

  Reactie op Dhr G brinke ,als ik het goed heb voorheen verkoper bij uniqfill Air ligt het weer aan de opdrachtgever (de veehouder dus ).
  Wij hebben ook zo"n combiwasser van dit type op waarbij de heer brinke bij hoog en laag beweerde dat er geen geur overlast zou zijn!
  NOU VANAF DAG 1 KLACHTEN UIT DE BUURT, en meneer Brinke was reeds verdwenen .

  Mts Wag

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.