Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Noord-Brabant: ‘Bedrijfsuitbreiding is geen recht’

Voor het eerst heeft de provincie Noord-Brabant het stalderingssysteem verdedigd in een rechtszaak. Of het aan het systeem ligt werd niet duidelijk, maar er zijn tot nu toe slechts 4 aanvragen voor stalderingsbewijzen aangevraagd.

De provincie was uitgenodigd om het stalderingssysteem uit te leggen bij de procedure voor de rechtbank Den Bosch, over de uitbreiding van het varkensbedrijf van Erik Lemmens tegen de gemeente Reusel-De Mierden.

Stalderingsbewijs aanvragen

De advocaat van Lemmens, Ruud Verkoijen van Goorts + Coppens in Helmond, had in een eerdere zitting geëist dat de rechter de staldering onverbindend zou verklaren omdat het een onjuist middel is. Omdat een dergelijke stap doorwerkt in andere procedures, wilde rechter Verhoeven een toelichting van de provincie.

Allereerst wilde Verhoeven weten of veehouders meteen na de invoering van de Versnelde transitie veehouderij in juli 2017 al een stalderingsbewijs konden aanvragen. Volgens Esther Vos, coördinator Beleid en Juridische zaken, die het woord voerde namens de provincie, was dat zeker mogelijk. “Dat had gekund, weliswaar niet via het stalderingsloket, maar via de site van de provincie.” Vos moest wel toegeven dat die mogelijkheid niet actief gecommuniceerd is. Het stalderingsloket is pas in november later actief geworden.

Stalruimte vanaf 2020

Het aantal aangevraagde stalderingsbewijzen is bijzonder laag, vertelde Vos. “We hebben maar 4 aanvragen gekregen. 2 zijn afgewezen, 1 is goedgekeurd en 1 is nog in behandeling. We hadden op meer gerekend.” Volgens advocaat Verkoijen is dat lage aantal een gevolg van de onzekerheid die stalderen oplevert. Verkoijen: “Banken willen stalderen helemaal niet financieren.”

Rechter Verhoeven wilde van Vos weten wat een veehouder die wil uitbreiden kan doen als er geen stalderingsruimte in zijn regio is. Vos: “Uitbreiden is geen recht. We willen geen verdere concentratie van veehouderij, daarom is het stalderen ontwikkeld.”

Verhoeven vroeg zich vervolgens af of dat geen ‘marktoorlog’ gaat opleveren door schaarste. Vos: “In theorie wel, maar er komen veel stoppers, vanaf 2020 komt er veel stalruimte los.”

De uitspraak volgt over 6 weken.

Laatste reacties

 • fietskip

  De provincie erkent dus dat er veel stoppers komen?
  Dat zullen er dan toch wel meer als die 500 zijn?
  Dan geven ze dus toe dat de versnelde transitie veehouderij de bedoeling heeft om snel veel veehouderijen te elimineren!
  Wisten we natuurlijk al lang.
  Ze weten trouwens niet of in alle stalderingsgebieden er veel stoppers komen.
  Als ze de stikstof ruimte nodig hebben kunnen ze nog altijd de industrie en het verkeer die ruimte laten kopen bij veehouderijen.
  Je kunt een veehouder toch zomaar niet een faillissement injagen als Provinciebestuurder?

 • mtsjansens1

  Toch gek, dat de ambtenaar Vos hier een ander toelichting op het stalderen geeft, dan de GS van Brabant bedoelen. Stalderen is ontwikkeld om in een bepaald gebied geen uitbreiding van het aantal dieren te hebben. Veehouders in deze gebieden die willen (moeten om alle extra investeringen in ammoniakreductie te kunnen betalen )krijgen de kans om via stalderen te kunnen uitbreiden.Stalderen zal juist de concentratie van veehouderij bevorderen.Opmerkelijk dat Vos zegt, dat niet actief is gecommuniceerd om via de site van de provincie Brabant beroep te doen op het stalderen in de begin periode. Hoop dat de rechter inziet dat de provincie spreekt met twee monden.

Of registreer je om te kunnen reageren.