Varkenshouderij

Nieuws

3D-camera detecteert staartbijten vroegtijdig

Met behulp van 3D-camera’s kunnen varkenshouders staartbijten bij varkens vroegtijdig detecteren.

Uit een onderzoek van Scotland’s Rural College (SRUC) blijkt dat varkens hun staart tegen het lichaam houden wanneer staartbijten op het punt staat te beginnen. Bij het onderzoek met 23 groepen gespeende biggen werden 3D-camera’s boven de voerautomaten geplaatst. De camera’s registreerden de stand van de staart. Vervolgens werden de dieren gescoord op verwondingen aan de staart. Zodra staartbijten begon, werd er ingegrepen.

Tailtech

De proef van SRUC krijgt een vervolgproject onder de naam ‘Tailtech’ waarbij onder andere fokkerijorganisaties, dierenartsen en boerenorganisaties een prototype van een boerensysteem ontwikkelen. Innovent Technology is een van de deelnemers en produceert al het op camera’s gebaseerd weegsysteem Qscan. Het staartbijtdetectiesysteem wordt als aanvulling hierop ontwikkeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.