Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

‘Nederland kan PRRS-vrij worden’

Nederland kan in de toekomst PRRS-vrij worden met een betere biosecurity en door te vaccineren.

Dat stelt varkenshandelaar Jan Schuttert in ‘Beter Big’, een speciale uitgave van Boehringer. PRRS-vrij is volgens Schuttert belangrijk voor de handelspositie. Grootste concurrenten Denemarken en Spanje hebben bijvoorbeeld al een betere PRRS-status dan Nederland.

Vaccineren en biosecurity in strijd tegen PRRS

Naast externe biosecurity pleit Schuttert ook voor verbetering van de interne biosecurity door bijvoorbeeld een strikt all-in, all-out-systeem waarbij een biggenstal geen restafdeling heeft. Ook vaccineren kan helpen in de strijd tegen PRRS. Door eerst meer te vaccineren en zodra PRRS onder controle is weer af te bouwen, blijven op de langere termijn ook de kosten beheersbaar.

Schuttert ziet in de aanpak van PRRS graag samenwerking tussen varkenshouder, dierenarts en handel.

Lees ook: Eerste genetisch PRRS-resistente biggen geboren

Eén reactie

  • John*

    prrs vrije biggen maken is geen probleem, de biggen prrs vrij houden tot slachthuis wel. prrs vrije biggen aanvoeren op een prrs positieve vleesvarkenshouderij is een ramp. Uiteindelijk ontkomen we niet aan all in all out te draaien op vleesvarkenshouderijen. hoe eerder hoe beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.