Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Schouten wil in 2019 praten over einddatum couperen

Minister Schouten (LNV) wil begin 2019 met de varkenssector in gesprek over een reële einddatum om te stoppen met het couperen van varkensstaarten.

Dat meldt Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

De Europese Commissie was na een audit in mei 2017 kritisch op het feit dat vrijwel alle Nederlandse varkenshouders nog couperen, aldus Schouten. Wel was de Commissie positief over de Nederlandse initiatieven en onderzoeken om stapsgewijs staarten eraan te laten. Het routinematig couperen van varkensstaarten is in Europa verboden, tenzij andere maatregelen om staartbijten te voorkomen niet werken. In de praktijk worden in veel Europese landen nog structureel staarten gecoupeerd, iets waar de Europese Commissie vanaf wil.

Intacte staarten

Schouten verwacht dat in 2019 steeds meer Nederlandse varkensbedrijven de stap kunnen gaan zetten om niet langer staarten te couperen. Het ministerie van LNV heeft recentelijk afspraken gemaakt met de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) over de meerjarige financiering van de Onderzoeksagenda Varkenshouderij, die daar aan bij moet dragen. In 2018 wordt erop ingezet om de tot nu toe opgedane ervaringen met varkens met hele staarten op grotere schaal toe te passen. De POV deed vorige week een oproep om varkenshouders te werven voor een onderzoeksproject naar het houden van varkens met intacte staarten.

POV

Volgens Schouten is er na het afschaffen van de productschappen ‘minder vooruitgang geboekt dan gehoopt en verwacht’ op het gebied van het terugdringen van staartcouperen. Maar zij verwacht dat daar met de nieuwe afspraken met de POV verandering in zal komen. Volgens de minister lijkt de tijd er rijp voor om niet meer structureel staarten te couperen. “Ik verwacht dat op basis van de opgedane ervaringen in 2018 en het inzetten van een risicobeoordeling en verrijkingsmateriaal, in 2019 steeds meer bedrijven de stap kunnen zetten om biggen succesvol te houden met krulstaarten,” aldus Schouten in de brief richting de Kamer.

Laatste reacties

 • niet

  Iedereen die geen varkens heeft weet hoe het moet. Is dat dierwelzijn als de staarten eraf worden gebeten?? Zal best voor een groep boeren aantrekkelijk zijn laat de markt het bepalen als het meer opbrengt zijn er ook meer boeren die het gaan doen.

 • Jan-Zonderland

  Op basis waarvan moet het eigenlijk verboden worden ? Is het dierenmishandeling in de ogen van de niet door kennis van zaken gehinderde "deskundigen" ? Een big voelt het amper en dan kan men piercings en tatoeages bij mensen ook wel verbieden want dat is ook niet pijnloos. En staartbijten bij varkens is wel zeer pijnlijk voor die beesten.

 • polsbroek

  Geen varkenshouder weet de oplossing wel de z g n deskundigen ???

 • alco1

  De boeren hebben geen BELANGENBEHARTIGER punt

 • Peerke1

  Het begint stiekem steeds meer stapje voor stapje op boertje pesten te lijken. Laten we toch a.u.b. spelletjes en zaken doen gescheiden houden.

 • glaasje

  Helemaal met bovenstaande reacties eens. En als minister Schouten van boeren kom af is? dan zou zij toch beter moeten weten. Ze moet niet haar oren laten hangen naar die "ONdeskundigen" die wat volgens mij op haar in praten, om van de boeren af te komen. De varkenshouders zijn vroeger niet voor niets met staart couperen begonnen, dat was tenminsten denken aan dierwelzijn!!!!! Er worden in Nederland veel te veel eisen opgelegd door mensen die wat niet eens weten wat een boerderij runnen betekend, laat staan dat ze een koe en een varken en een kip in het echt gezien hebben.

 • mwhjanssen5

  Je moet niet meteen allemaal in de verdediging schieten. Er zal best een manier zijn om op sommige bedrijven varkens te houden met hele staarten alleen zit daar dan wel een groot kostenplaatje aan en laten we nou stoppen met alles in wetgeving om te zetten. maar laat er enkele bedrijven mee beginnen en kijken wat de extra kosten zijn arbeid, lagere bezetting, duurder voer, inrichting enz..! Daar moet dan de prijs op gebaseerd worden want voort wat hoort wat en wie betaald die bepaald maar dan wel een goede prijs met garanties zo niet dan niet aan beginnen. Als ik een kale auto koop kan dat voor een basisprijs wil ik er van alles op dan kost dat geld, dit geld net zo voor allerlei kostprijs verhogende maatregelen bij onze dieren!!

 • Tiny1946

  Carla moet zich haasten om zo een belachelijk zaak op te pakken,moet ze daar voor worden betaald????

 • massy

  mwhjanssen5 dan gaan jullie beginnen met stoppen met couperen als je te minste varkens hebt dan wacht de rest van de sector wel even op het resultaat.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.