Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

POV zoekt varkensboeren voor staartenproject

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) roept boeren op deel te nemen aan proeven, om het houden van varkens met intacte staarten te onderzoeken.

Vanaf april wil de POV samen met Wageningen UR twee clusters starten met varkenshouders die stapsgewijs afzien van het couperen van biggenstaarten. Een cluster bestaat uit subfokbedrijven met fokgelten. Het tweede cluster bestaat uit gesloten varkensbedrijven of een vermeerderaar met een vleesvarkenshouder.

POV wil met dit project varkenshouders de mogelijkheid bieden stapsgewijs meer varkens met krulstaarten te houden. Dit moet het dierenwelzijn en mogelijk de diergezondheid verbeteren.

POV wil ervaring opdoen met varkens met krulstaarten. - Foto: Ronald Hissink
POV wil ervaring opdoen met varkens met krulstaarten. - Foto: Ronald Hissink

Intacte staarten

POV zoekt daarom naar varkenshouders ervaring willen opdoen met varkens met intacte staarten en de mogelijkheden daarvoor op het eigen bedrijf te verkennen. Begeleiding vindt plaats door de eigen dierenarts en voorlichters van de deelnemer. De boer en erfbetreders krijgen daarbij steun van experts van Wageningen UR, faculteit diergeneeskunde Utrecht, fokkerijorganisaties en mengvoerbedrijven. De begeleiding door de experts duurt maximaal 2,5 jaar.

Varkens houden met intacte staarten is een van de projecten op de onderzoeksagenda varkenshouderij van de POV. Op 19 februari vindt een informatiebijeenkomst plaats over het project.

Laatste reacties

 • wienbemelmans

  Denken ze dat de varkensboeren die staarten er af halen voor de lol.

 • putten

  als je goed wilt zijn voor dierenwelzijn en gezondheid moet je zeker niet stoppen met couperen. zie proeven in duitsland.

 • WT

  Ligt de POV te pitten???
  Er draaien al lang krulstaartconcepten in Nederland.
  WEL tegen een redelijke vergoeding.
  Hoezo hier geld aan verkwanselen?

Of registreer je om te kunnen reageren.