Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Dierenactivist filmt undercover in varkenshouderij

Een medewerker van Animal Rights heeft opnamen gemaakt op zeugenbedrijven in Lunteren (Gld) en Nuenen (N-B).

De man solliciteerde bij de bedrijven en heeft tijdens zijn werkzaamheden gefilmd. In een 12-minuten durend filmpje op de site van Animal Rights is te zien hoe vaccinaties, staartcouperen, oormerken aanbrengen, inseminaties en het toedienen van supplementen gebeurt op de bedrijven.

Lees verder onder de film.

Verzwakte dieren

De medewerker, die op de site ‘Tom’ wordt genoemd, zegt geen opleiding of relevante ervaring in de varkenshouderij te hebben. Alle medewerkers op het bedrijf zijn onherkenbaar gemaakt, ook deze Tom is niet met zijn gezicht in beeld.

Verder zijn er beelden dat verzwakte dieren worden geëuthanaseerd, dode dieren in de kadaverton worden gegooid.

Animal Rights eindigt het betoog met de oproep om te stoppen met het eten van varkensvlees.

Reactie minister Schouten

Minister Carola Schouten reageert met de constatering dat de NVWA naar aanleiding van de beelden niet zal ingrijpen op de bedrijven. “Als je misstanden ziet of constateert, meld dat dan ook bij de NVWA.” Nu zijn de vermeende misstanden volgens de minister nog niet bewezen. “Je kunt niet zomaar op basis van beelden zeggen: dus het is fout. Daar moet ook wel echt een check voor plaatsvinden,” aldus de minister.

POV: Animal Rights creëert bewust slecht beeld

De Producenten Organisatie Varkenshouderij zegt dat zij veel reacties van varkenshouders krijgen die zeggen zich niet te herkennen in de beelden van actiegroep Animal Rights. Volgens de varkenshouders is dit niet de dagelijkse gang van zaken op hun bedrijven. De actiegroep componeert een slecht beeld van de sector door selectief beelden aan elkaar te plakken, reageren de varkenshouders.
Vandaag publiceerde Animal Rights heimelijk gemaakte opnamen in 2 varkensstallen. Volgens de POV wil deze veganistengroep mensen bewegen om geen vlees te eten. Daarvoor grijpt de organisatie alles aan om de varkenshouderij in een zo negatief mogelijk daglicht te zetten.
Volgens de Gelderlander is een van de bedrijven waar opnamen zijn gemaakt de zichtstal van familie Van de Lagemaat in Lunteren. De Neunense varkenshouders hebben gereageerd tegenover omroep Brabant.
Op twitter reageert de NVWA op vragen over de opnamen van Animal Rights.

Eén reactie

  • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.