Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Varkenshouder sommeert provincie om afschot zwijnen

Een Brabantse varkenshouder wil dat provincie Noord-Brabant het nulstandsbeleid strikt handhaaft.

De varkenshouder heeft hiervoor advocaat Maurice Stassen van Linssen advocaten in de arm genomen om dit af te dwingen. Stassen: “Ik heb vorige week een formele brief naar de provincie gestuurd. Er zijn afspraken gemaakt over het beheer van wilde zwijnen, waarin staat dat ze niet worden getolereerd buiten de leefgebieden. Nu lopen ze er wel rond. Met de dreiging van Afrikaanse varkenspest is het nu belangrijk dat het nulstandsbeleid ook uitgevoerd wordt. Als de provincie dit niet wil doen, kunnen we in een volgende brief de provincie verplichten tot het afschot binnen een straal van bijvoorbeeld 50 kilometer rond het bedrijf.”

Meer partijen uiten kritiek

De provincie Brabant wordt door meer partijen onder vuur genomen vanwege het beleid rondom de wilde zwijnen. Ook CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt dat deze provincie meer moet doen om de insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP) via wilde zwijnen te voorkomen. “In beleidsstukken zegt de provincie een nulstandsbeleid te hanteren, maar in de vergunningen naar de Wildbeheereenheden, die de jacht uitvoeren, wordt gesproken over een nulschadebeleid. Dat is spelen met vuur, in de huidige situatie met AVP in België. Ik heb altijd het idee gehad, dat dit nulstandsbeleid nationaal geregeld was, met uitzondering van de leefgebieden. Maar daar is nu onduidelijkheid over. Daarover heb ik ook vragen gesteld aan het ministerie.”

Provincie Brabant heeft deze week bij haar Faunabeheereenheid gevraagd om een versneld advies over het juiste beheer van wilde zwijnen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Groot gelijk van die varkenshouder maar die actie had door de ZLTO gedaan moeten zijn.

 • bull

  groot gelijk van die varkenshouder ook gelijk aansprakelijk stellen voor alle schade als er avp komt wij moeten ons ook allemaal aan de regels houden dus ook de provincies dit had de pov vorig jaar al moeten doen we weten al jaren dat ze zich niet aan het nulstandbeleid houden

 • sjaakie

  Triest dat overheid en de pov en zlto hier niet meer bovenop zitten ..... van de provincie hoeven we niks te verwachten ....... van Hout ziet liever alle intensieve bedrijven naar de klote gaan ,maar mensen wat is er veel aangelegen voor de economie in Nederland dat we wel blijven bestaan maar daar denkt schijnbaar menig politicus en burger anders over !!!! Helaas

 • leo,s vriend

  ZLTO zit er bovenop, en de minister heeft vanavond een brief naar de kamer gestuurd met aanvullende maatregelen.

 • marco-vdb

  In belgie nu al meer dan 8 euro per afgeleverd vleesvarken schade door marktbeperkingen. Dat zal nog verder oplopen zodra alle vrieshuizen vol zitten. Nu al de potentiele claim bij de provicie de in de rechtzaak neerleggen voor alle vervolgschade.

 • marco-vdb

  Defensie heeft er van deze regering geld bijgekregen. Daar weten ze niet zo snel wat er mee te doen. Nou dan maar extra patronen gekocht en “oefenen” in de leenderbossen. Het is zeer wel mogelijk om de nul-stand te handhaven.

 • drikhend

  Voor 20 jaar terug hadden we het probleem aan moeten pakken . Toen was het een probleem wat groter werd . Maar door geen ervaring met deze beesten en jagers die natuurlijk dachten in de toekomst jacht dieren te hebben . Is het in mijn ogen mogelijk doelbewust door aantal personen uit de hand laten lopen En hogere en lagere overheden keken toe . En dachten natuurlijk aan hun naruurgebieden .weer een soort beest erbij .Het dier zijn leefgebied wordt alleen maar groter .En niet alleen dier ziektes spelen een rol . Maar ze komen ook in tuinen en op de gronden van boeren . Waar ze alles omvroeten.En na verloop leven ze in grotere dorpen en steden waar ze in de nacht grote vernielingen kunnen aanrichten . Dan zal er meer aktie komen want als het de burger raakt is het dier niet meer zo lief .

 • sdesnoeck

  Goed initiatief van deze varkenshouder!
  Dankzij wanbeleid is deze situatie ontstaan.

 • frans1960

  zouden veel meer varkenshouders moeten doen. ook aansprakelijk stellen voor schade indien AVP onverhoopt mocht uitbreken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.