Varkenshouderij

Nieuws 19 reactieslaatste update:12 okt 2018

Rabobank: decimering varkenssector op komst

De varkenshouderij staat aan de vooravond van een gedaanteverwisseling. Dat beschrijft Rabobank in zijn rapport Nederlandse varkenshouderij van de toekomst.

De bank gaat ervan uit dat in 2030 nog zo’n 1.000 varkenshouders actief zijn in Nederland, die vaak op meer plekken varkens houden. Momenteel telt Nederland 4.300 bedrijven, van 3.500 varkenshouders. Dit zijn vaak familiebedrijven. De meeste varkenshouders stoppen in de komende 5 jaar.

Geen toekomstperspectief voor deel varkenshouders

Het verschil in verdiensten tussen varkenshouders is groot. Voor een deel van de ondernemers is geen toekomstperspectief. De bank noemt een aantal redenen op waarom de sector komende jaren rap verandert:

 • uitbreiden is lastig, waardoor investeringen eerder leiden tot kostprijsverhoging;
 • de verscherpte Brabantse milieuregels;
 • de stoppersregeling die eind volgend jaar afloopt;
 • onvoldoende rendement;
 • het ontbreken van een opvolger, terwijl twee derde van de varkensboeren ouder is dan 50 jaar.

Lees verder onder de foto

De meeste varkenshouders stoppen in de komende 5 jaar. - Foto: Jan Willem Schouten
De meeste varkenshouders stoppen in de komende 5 jaar. - Foto: Jan Willem Schouten

Opkoop van 5% van rechten

Het aantal varkens neemt ook af, voorziet de bank. De warme sanering die de overheid voorbereidt, leidt tot de opkoop van circa 5% van de rechten, is de verwachting.

Een schatting van het effect van de opkoop is dat Nederland jaarlijks 1,8 miljoen minder biggen produceert en 1 miljoen vleesvarkens. De omvang van de krimp is sterk afhankelijk van de voorwaarden van de warme sanering en de bijdrage van provincies om bijvoorbeeld stallen te slopen.

Kansen voor blijvers met ketenaanpak

Voor de blijvers liggen er kansen, stelt Rabobank. Alleen al om de reden dat wereldwijd de vraag naar varkensvlees blijft groeien. Voor deze varkenshouders geldt dat een nauwe samenwerking met leveranciers en afnemers noodzakelijk is om als sector een vooraanstaande rol te blijven spelen in de wereld.

Nieuwe producten voor bepaalde deelmarkten nodig

Deze ketenaanpak is nodig, meent de bank. Afnemers stellen namelijk steeds hogere eisen aan het vlees en willen weten waar en hoe het is geproduceerd. Vanwege de groeiende diversiteit van de vraag is het nodig dat de varkensvleesketen steeds vaker nieuwe, specifieke producten lanceert voor een bepaalde deelmarkt in de wereld. Dat is ook nodig om het rendement in de sector te verhogen, zegt Rabobank.

De maatschappij dwingt ook te veranderen. De druk op de sector neemt toe om aandacht te hebben voor zaken als dierenwelzijn, emissies, volksgezondheid en transparantie.

Laatste reacties

 • Bolder01

  Ik hoop toch echt dat als de boeren hier in nederland weg zijn, DAT DE BELEIDSMAKERS ook de pvdd en konsjotten de producten uit het buitenland moeten eten en dat ze geent en gespoten vruchten te eten ktijgen

 • niet

  Dat klinkt niet best. Ze hebben vast de grote jongens al uitgezocht die mogen blijven. Alle gezinsbedrijven naar de kloten waar ze altijd voor pleiten. De mengvoer sector mag zich ook wel schrap zetten straks overal overproductie. Zal tot veel ontslagen leiden maar ja dat boeit niemand!! Succes varkensboeren

 • 8911077012

  met dank aan de bank
  kloppen de letter s rabo toch nog
  R ruimt
  A alle
  B boeren
  O op

 • wmeulemanjr1

  Daarna de melkveehouders opruimen?
  RFC helpt de rabo daarbij wel een handje misschien?

 • toonverhagen1

  ik lees nergens dat het voor de weinige jonge boeren die nog wel in de varkenshouderij verder willen het nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt een lening af te sluiten bij de een bank. De opstelling van de bank is tov een generatie geleden 100% gedraaid

 • frl

  Zo gaat het straks in de melkveehouderij ook, onder de 100 koeien tel je niet meer mee bij RABO.

 • melkveehouder .

  @frl. Dat zou best kunnen.Maar als ik zo om me heen kijk, dan zijn het juist deze bedrijven die daar niet wakker van liggen.

 • deB.


  Gaat in de rotte melkveesector exact hetzelfde, geef het nog een tijdje, en dan is het al zover, je ziet het aankomen!

  100 gaat de grens niet worden. Rond 150 verzuipen ze er net wel of niet in! Dat hebben ze graag

 • kalkar

  Koeieboeren laten ze niet zo gauw vallen. Koeieboeren krijgen veel subsidie, al gauw een 25000 euro per bedrijf en de grond is het beste onderpand, iets wat varkensboeren missen. Ze laten de meeste varkensboeren keihard vallen ondanks dat je altijd een trouwe klant bent geweest. Ik weet helaas uit eigen ervaring dat je nog geen dubbeltje bij ze los krijgt, hoe mooi je verhaal ook is. Het is nee en blijft nee. Er zit duidelijk een andere agenda achter. En ja, maak de borst maar nat want er blijven er zeer weinig over, het wordt een kaalslag de komende jaren in, vooral de mestbedrijven.Daar zorgen die pipo's bij de Rabo wel voor.

 • farmerbn

  Als er veel varkenshouders stoppen komen er ook veel stallen vrij. Goede bruikbare stallen zullen overgenomen worden door de blijvers. Als je zo'n stal kunt overnemen voor een zacht prijsje, is je kostprijs ook lager. Nieuwbouw kan al langer niet uit.

 • witrug123

  @frl. Dan moeten we maar mooi doormelken op de grupstal,zonder hypotheek...……..

 • melkveehouder .

  @kalkar. Waarom als melkveehouder zo’n reactie? Wil je de boel opnaaien?

 • melkveehouder .

  @kalkar. Je doet me denken aan de laatste RFC vergadering. Daar zat een gestopte melkveehouder te pleiten voor overdraagbare leveringsrechten. Hij moest zijn bedrijf nog kwijt worden......... en dat als voormalig adviseur van een agrarisch kantoor.......

  Eigenbelang, eigenbelang en nog eens eigenbelang!

 • john***

  kijk is rond wat er nog op de opleidingen zit.. belabberd weinig. Voor jonge ondernemende boeren die graag zelfstandig op een bedrijf aan de slag willen komen er kansen genoeg. Er zijn immers ook boeren die van het goed onderhouden bedrijf af willen en niet verkocht krijgen.

 • 8911077012

  kalkar doe maar rustig je komt ook aan de beurt
  dichte vloer lucht wasser als je fc levert allerlei kosten die je niet betaald krijgt
  allemaal kostprijs verhooget
  zelfde hebben varkens boeren ook door gemaakt en gaan aan al die on zin kapot
  en jij ook op termijn

 • Wim 1

  Dan maar ontschotten.

 • Gradje 1966

  Melkveehouder kom jij uit de omgeving Nederweert????
  Daar zit ook zo n voorlichter .

 • drikhend

  Laten we het niet hebben over de zin of onzin van alle maatregelen die genomen zijn voor welk doel dan ook . Dit werkt kostprijs verhogend en voegd meestal niets toe aan meeropbrengst . Wie achter gebleven is kan deze inhaalslag bij deze prijzen en kosten van zin en onzin niet meer maken . Maar Nederland moest schoner worden en milieu en landschap moest gespaard worden . En door meer natuur zou milieu ook beter worden . En ons land aantrekelijk worden voor toeristen en recreanten uit de stedelijke gebieden . Nu is men nog bezig om de boeren op te voeden of af te slachten net hoe je het noemd of bij welke groep je hoort . De middenstand investeerd hier natuurlijk op de groei van toerisme en dat heeft ook invloed op hun kostprijs .En nu hoor je al klachten dat er te veel toeristen komen en dit overlast geeft . Wie wordt er na de boer afgeslacht . En wie is de volgende . Vliegvelden uit breiden om land beter berijkbaar te maken. Snap u het ik niet meer .

 • afm

  mede veroorzaakt door de rabo zelf

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.