Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Franse grens met België deels dicht door Afrikaanse varkenspest

Drie Franse departementen in de provincie Lotharingen gaan de grens met België sluiten om te voorkomen dat de Afrikaanse varkenspest zich verspreidt.

Het gaat om de departementen Ardennen, Meuse en Meurthe et Moselle.

In 41 gemeenten in Meuse en 50 gemeenten in Meurthe et Moselle mag er ook niet gejaagd worden en is er een toegangsverbod voor alle bossen. 

Lees verder onder de tweet.

75 besmette wilde zwijnen

Sinds augustus is er in België bij 75 wilde zwijnen Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Varkensbedrijven in de directe omgeving zijn preventief geruimd.

Eerder liet minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Volgens Schouten achten deskundigen de kans ‘zeer klein’ dat de Afrikaanse varkenspest de komende maanden in Nederland opduikt door migratie van wilde zwijnen, gezien de afstand tot de besmettingshaarden. De kans dat de ziekte hier door menselijk ingrijpen komt, wordt op ‘klein tot medium’ geschat.

Informatieborden

Nederland heeft langs de wegen borden geplaatst met voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat besmette zwijnen de grens met België oversteken. Varkenshouders en dierenartsen flyeren op parkeerplaatsen om reizigers en vrachtwagenchauffeurs te informeren over de risico’s van het virus.

Afrikaanse varkenspest heerst sinds 2014

De Afrikaanse varkenspest heerst sinds 2014 in Estland, Letland, Litouwen en Polen. Vorig jaar dook de ziekte op in Tsjechië en Roemenië en dit jaar ook al in Hongarije en Bulgarije. In Polen en Roemenië is het aantal besmettingen de afgelopen maanden flink toegenomen. Hier zijn honderden kleine varkensboeren getroffen.
De ziekte vormt geen gevaar voor de mens.

Laatste reacties

  • info211

    "......... In zowel België als Frankrijk zijn wilde zwijnen besmet met de Afrikaanse varkenspest." Dit lijkt me niet te kloppen !!!! Vlgs mij is er in Frankrijk nog geen geval van varkenspest aangetroffen !!!

  • Beheerder.Boerderij
    Redactie

    @info211: Correct. Tekst is aangepast. Dank voor je reactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.