Varkenshouderij

Nieuws

Andriukaitis laakt landen die grens sluiten voor varkens

Lidstaten van de Europese Unie moeten hun grenzen niet sluiten voor varkens uit landen waar Afrikaanse varkenspest heerst. Dat zegt Europees commissaris Vytenis Andriukaitis.

Met het sluiten van grenzen voor elkaar, geeft de Europese Unie een verkeerd signaal af, zegt Andriukaitis. Landen buiten de EU kunnen daarin een argument zien om ook de grenzen voor EU-varkensvlees te sluiten.

Ondergraven van eigen beleid

Volgens Andriukaitis ondergraven de lidstaten het eigen Europese beleid van regionalisatie, waarbij alleen in gebieden waar besmettelijke dierziekten heersen beperkende maatregelen gelden. “De lidstaten schieten zichzelf in de voet”, aldus Andriukaitis, die na de vergadering van landbouwministers liet blijken zijn boodschap met kracht onder aandacht van de landbouwministers te hebben gebracht.

Geld en middelen beschikbaar

De Europees Commissaris zegt dat de Europese Unie geld en middelen beschikbaar stelt om de uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder controle te krijgen. Dat er nieuwe besmettingen opduiken, ver van bestaande haarden, is uitsluitend aan menselijk handelen te wijten, zegt hij. Hij meent dat autoriteiten, jagers, boeren, transporteurs en anderen gezamenlijk hun verantwoordelijkheid moeten nemen om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Op 19 december wordt een ingelaste vergadering van milieu- en landbouwministers gehouden in Brussel over de situatie rond Afrikaanse varkenspest.

Of registreer je om te kunnen reageren.