Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

Zorgen om dreiging varkenspest

Er is groeiende onrust onder varkenshouders dat Afrikaanse varkenspest (AVP) ook in Nederland kan opduiken.

Dat vertelt Ingrid Jansen, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), tijdens een interview op RTV Oost. De kans dat AVP in Nederland opduikt is niet zo groot, maar áls het gebeurt is de impact wel heel groot. In eerste instantie voor het dierenwelzijn, maar ook de economische gevolgen voor de sector zijn enorm.

De schade voor de sector zou door het mislopen van export zeker in de miljoenen euro’s gaan lopen, aldus Jansen, die pleit voor uniforme, effectieve maatregelen binnen de Europese Unie.

Ook in Duitsland groeit onrust over varkenspest

Ook in Duitsland groeit de onrust in de varkenssector. Het Duitse Bauernverband wil een massaal afschot van wilde zwijnen; die dieren zijn, samen met backyard farming, de grootste boosdoeners als het gaat om de overdracht van het virus.

Voor Nederland en België is transport en het meenemen van besmet voedsel uit Oost-Europa een serieuze bedreiging.

Meeste meldingen over wilde zwijnen

De meeste AVP-meldingen hebben betrekking op wilde zwijnen; de teller stond op 16 januari voor dit jaar al op 285 gevallen, waarvan 277 wilde zwijnen zijn, meldt de Duitse Gezondheidsdienst voor Dieren (FLI).

In 2017 zijn er in Baltische staten, Polen, Tsjechië, Roemenië en Oekraïne in totaal 4.140 gevallen van AVP geconstateerd, waarvan 3.892 gevallen bij wilde zwijnen.

Laatste reacties

 • D. de Jong

  Typisch geval voor Faunafonds ???

 • E. van Eyk

  of de slapende jagers ?? !!

 • no-profile-image

  De vraag is of bejagen het gewenste effect heeft, namelijk de verspreiding een halt toeroepen en de varkensbedrijven vrijwaren van besmet raken. Bij het manifest worden van AVP in Georgië en de verspreiding die daarop volgde via Rusland en Belarus naar de Baltische staten, Roemenië, Polen en verder naar het westen is altijd de jacht op wilde zwijnen ingezet geweest maar heeft dat steeds tot een verdere verspreiding van besmette wilde zwijnen geleid. Bij welke jacht dan ook ontsnappen steeds maar weer (besmette maar nog niet zieke) zwijnen aan jagers. De ontsnapte zwijnen worden meteen zo schuw dat ze niet meer op tijd in het vizier komen en ondertussen zorgen voor uitbreiding van het gebied waar besmette zwijnen voorkomen en ook voor verspreiding van het virus zorgen en voor verhoogd risico van besmetting van gehouden varkens. Inperking van het verspreid raken van besmette zwijnen door bijvoorbeeld op strategische plaatsen, ver van varkenshouderijen, te voeren en zo concentraties van wilde zwijnen te creëren zonder te gaan bejagen, lijkt nu de beste manier van stoppen van het uitbreiden van besmette gebieden.
  Lees meer over AVP op: https://www.wur.nl/nl/show/Afrikaanse-varkenspest.htm

 • Berg en Dal

  De vorige persoon zegt in zijn/haar? reactie dus eigenlijk: niets doen.
  Even wat cijfers: jacht seizoen 2014/15 520.623 geschoten zwijnen in Duitsland.
  jacht seizoen 2015/16 610.631 geschoten zwijnen in Duitsland
  Bro:nDJV

  Citaat van WLV: "der Zuwachs beim Schwarzwild(=zwijnen) kann jahrlich bis zu 300% betragen".
  Dus als niets doen volgend jaar 1.8 miljoen zwijnen over 2 jaar 5.4 miljoen zwijnen, en over 4 en half jaar zijn er meer zwijnen dan mensen in Duitsland......

 • 8911077012

  PAS OP DIT LEIDT TOT OVER BEMESTING VAN DE BOSSEN GAAN DIE OOK NOG DOOD GEEN EIKELS MEER DAN GAAN DIE ZWIJNEN OOK WEER DOODT KOMT ALLEMAAL GOED ?!?!?!?!

 • jony

  Het ergste in dit verhaal is dat jagers de zwijnen bij ons in de buurt zwijnen uitzetten zelfs vanaf duitsland gevangen biggen meebrengen en hier uitzetten.
  We zouden al lang van onze zwijnen af geweest zijn als we serieuze jagers zouden hebben.
  Echter is het zo als de jager bij ons in de hoogzit gaat zitten wil hij iets kunnen schieten dat kan alleen maar als er heel veel zitten, dus je begrijpt wat er gebeurt ze laten het helemaal escaleren.
  er zijn er bij ons die met succes vangkooien gewerkt hebben en veel varkens weg vingen, je hebt dan ook geen ontsnapte varkens zoals hierboven iemand schrijft, dit werd door de jagers gezien als concurrentie en zeiden letterlijk dat er te veel gevangen werden.
  Dit hebben ze dan ook naar hun toe getrokken en sinds is er geen varken meer gevangen.
  Ik heb al jaren geprobeerd om veevoer fabrikanten, slachterijen en andere toeleveranciers of afnemers zich achter ons te scharen maar krijg geen gehoor,
  ik roep al jaren dat de varkenspest een grote bedreiging vormt maar onze provincie en natuurvrienden zeggen dat de kans klein is dat dit gebeurt waarop ik dan zeg dat als de kans zo klein is als hun zeggen ook wel het risico op zich kunnen nemen van de schade als het dan toch gebeurt, maar dan is er weer niemand thuis.
  Jagen op zwijnen zou niet aan hobby jagers moeten worden over gelaten maar door mensen die hier dag en nacht mee bezig zijn pas dan zal er iets gebeuren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.