Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

NVWA gaat stalklimaat varkens controleren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) begint vanaf volgende week met inspecties van het klimaat in varkensstallen.

De controles zijn gericht op gespeende biggen en vleesvarkens. De inspecteurs beoordelen of het stalklimaat niet schadelijk is voor de dieren. Eerder letten ze dan op niet-functionerende apparatuur en/of op extreme gevolgen van een slecht stalklimaat, zoals vocht en schimmel op muren.

Vanaf volgende week beoordelen de NVWA-inspecteurs het stalklimaat aan de hand van vijf indicatoren die Wageningen Livestock Research vorig jaar heeft benoemd:

 1. concentraties koolstofdioxide (CO2) en ammoniak (NH3) in de lucht;
 2. mate van roodheid en/of bevuiling in de ogen;
 3. mate van oorbijten;
 4. mate van staartbijten;
 5. mate van bevuiling van de dieren.

Als de concentratie CO2 in de stallucht te hoog is (boven 3.000 ppm) dan wordt er niet genoeg geventileerd om de CO2 die de varkens uitademen af te voeren. De concentratie NH3 is vooral een maat voor de hokbevuiling, de grenswaarde is 20 ppm.

In het Besluit houders van dieren staat dat het stalklimaat niet schadelijk mag zijn voor het dier. Omdat er behoefte was aan handvatten om deze norm te kunnen toetsen, heeft Wageningen UR daarnaar onderzoek gedaan. De bevindingen zijn inmiddels vertaald in handvatten voor de inspecteurs, dus kunnen de inspecties plaatsvinden, aldus de controle-autoriteit.

Als bij inspectie blijkt dat het stalklimaat niet in orde is, moet de varkenshouder maatregelen nemen om het te verbeteren en kan de NVWA bestuurs- of strafrechtelijk optreden. Varkenshouders mogen zelf bepalen hoe zij voor een goed stalklimaat zorgen.

Stalklimaat beïnvloedt groei varkens

De temperatuur en de luchtkwaliteit in varkensstallen is belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. Het stalklimaat beïnvloedt de groei en ontwikkeling van varkens. Daarnaast zorgt een goed stalklimaat er voor dat varkens minder in elkaars staart en oren bijten.

Een goed stalklimaat is ook belangrijk voor de gezondheid van degenen die in varkensstallen werken.

Omdat veel varkensstallen geen of onvoldoende verwarmingscapaciteit hebben, wordt wel minder geventileerd om de staltemperatuur op peil te houden. Dit knijpen van de ventilatie is nadelig voor de samenstelling van de stallucht.

Goed stalklimaat levert varkenshouder extra geld op

Een goed stalklimaat is niet alleen gunstig voor de dieren, het kan de varkenshouder ook extra geld opleveren. Dat kan oplopen tot wel een tientje per afgeleverd vleesvarken, is wel eens berekend.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Is dat zo dat een goed stalklimaat voor minder staart- en oorbijten leidt? Is dat een conclusie van onderzoek of gewoon een (gewenste) aanname?

 • fietskip

  Zo, dus Wageningen heeft er voor gezorgd dat de NVWA (mensen die helemaal geen verstand van ventileren hebben alleen uit boekjes) denkt te kunnen bepalen wat goed is en wat fout is ha ha ha. Een paar normen zeggen heel weinig over hoe dieren het doen.
  Dit is weer echt ambtelijk denken!

 • bankivahoen

  Wat mag een boer nog zelf doen?

 • Jan-Zonderland

  Ben je. Erplicht die mensen toe te laten in je stal, mensen die ban het ene bedrijf naar het andere wandelen ? Uit oogpunt van biosecurity zou ik me voor kunnen stellen dat je als varkenshouder zegt hier die ik even niet aan mee.

 • Jan-Zonderland

  Sorry voor mijn spelfouten, dikke vingers en telefoontje gaat niet altijd goed

 • A1967

  Janzonderland# Oostvaardersplassen kunnen ze zo gaan kijken, hebben ze echter geen interesse in

 • mtseshuis

  Te zot voor woorden, hoe lang gaat dit boertje pesten beleid nog door?? Waarom pikken we dit eigenlijk nog? Zoals A1967 al stelt: Laten ze de omstandigheden in de Oostvaardersplassen eens gaan beoordelen op diervriendelijkheid, tsss

 • gjh

  dit is dus wat ik bedoel met het doet me aan de oorlog denken !!!

 • ????

  wordt tijd voor acties voor zoveel mogelijk weerstand wegen blokkeren (zoals bv in frankrijk) voor deze ideote controles boertje pesten en nog eens boertje pesten net wat je zegt gjh oorlog daar doet het me aan denken hoe lang nog voor hij echt uitbreekt ?

 • WT

  Onzinnige geldverkwanselarij, dure met belastinggeldbetaalde ambtenaren iets laten controleren, wat iedere (slimme) varkenshouder dagelijks monitoort.
  Een goed klimaat is de basis voor een goed financieel resultaat. Deze prikkel is dus altijd al aanwezig voor elke varkenshouder.
  Hoe stom moet je dan wel niet zijn om hier een contole voor te bedenken.
  Deze onbenullen per direct een beroepsverbod opleggen!!!!!!!!

 • krulsaart

  Bij de NVWA moet de schoorsteen ook blijven roken..

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.