Varkenshouderij

Nieuws 19 reacties

Varkensrechten uitwisselen met andere sectoren: doen, of juist niet?

Varkensrechten uitwisselen met andere sectoren: een goed idee, of juist helemaal niet? Vul de enquête in.

De openstelling van de Regeling omgevingskwaliteit door de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij doet opnieuw de discussie oplaaien over de uitwisselbaarheid van varkensrechten met andere sectoren.

Boerderij is benieuwd naar uw mening. Vult u de enquête ook in? De resultaten worden op 15 september gepubliceerd.

Laatste reacties

 • kiepel

  Welke enquête ?

 • wullus

  Structureel leasen hoeft niet te worden afgeschaft maar structureel verleasen van 100 procent van je rechten moet worden afschaft. Rare suggestie om structureel leasen af te willen schaffen!

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Er ging iets mis. U kunt de enquête nu invullen!

 • pedrohugo

  Bij uitruil van varkensrechten voor koerechten geeft over 5 jaar het volgende probleem want 1 kg fosfaat bij varkens stoot lang niet zo veel ammoniak uit als 1 kg fosfaat bij koeien omgerekent.

 • krulsaart

  Heel veel jaren geleden werden de varkensrechten generiek gekort. Toen wilden de varkenshouders heel graag rundveefosfaat kopen om deze om te zetten naar varkensrechten. Daar was destijds geen discussie over mogelijk. Rundveefosfaat moest bij rundvee blijven. Varkenshouders moesten hun eigen "probleem" oplossen. Nu, vele jaren later, vragen de veehouders om varkensrechten om deze te kunnen zetten naar rundveefosfaatrechten. Het lijkt me logisch dat daar ook niet aan meegewerkt wordt. Ook nu lost elke sector haar eigen "probleem" op.

 • everts3


  als melken meer op levert dan varkens, wil ik wel gaan melken.
  en als ik daar dan mijn eigen fosfaat voor kan gebruiken.

 • Maas1

  Het inzetten van varkensrechten naar rundveerechten kan enigsinds een prijsdrukkend niveau hebben voor rundveerechten en een significante prijsstijging voor varkens rechten

 • kluunboer

  Helemaal met Krulstaart eens

 • Onze Annie.............
  Wil de zoon van onze Annie toevallig ook gaan stoppen met de varkenshouderij???????
  vandaar Dat zij begint te zwengelen aan het vliegwel van het uitwisselbaar maken....
  Iedere keer zie je weer het eigen balang voorop komend bij een aantal bestuurders
  Daar zijn ze beter in dan in het boerzijn zelf

 • Professor P

  De rechten zullen in prijs vervijfvoudigen en het zal onrendabel worden voor de varkenssector om door te gaan. De ene sector helpt de andere om zeep. Voor degenen met eigen rechten: Leuk geld voor je pensioen of de studie van je kinderen, maar op de lange termijn geen brood meer op de plank. Voor de jonge landbouwers en leasers: jammer joh, de rundveesector heeft het voor jullie verziekt en succes met de schuldsanering verder. Er kwamen 7 vette koeien uit de Nijl en die vraten de 7 magere op.

 • John*

  melkveehouderij lost eerst de eigen problemen maar eens op.

 • Leslie

  als uitwisseling tussen meerdere sectoren mogelijk word, is de kans groot dat prijs van varkensrechten niet meer mee bewegen met varkenscyclus. hierdoor word uitbreiden moeilijker.
  Verbaas me er wel over dat melkveesector tot 3 maand geleden nog zat te huilen om de melkprijs en nu zou de hoofdprijs betaald gaan worden voor rechten?

 • Wisegay

  Uitwisselen naar verschillende sectoren bied weer nieuwe ondernemers kansen op huidige varkens bedrijven. Ga door Annie je toont lef en je hebt toekomstvisie voor de sector.

 • Bart Jan

  Laatste kans om voor de varkenssector om uiteindelijk tot een gezonde balans te komen! Tegenstanders laten zand in hun ogen strooien (waarschijnlijk door hun adviseurs, eigen belang bang voor omzet verlies) en hebben daarbij oogkleppen op. Waar denken jullie dat de Nederlandse varkenshouderij staat over 10 jaar? Kijk naar de wereld jongens: Rusland, Canada, USA. EU is meer dan zelfvoorzienend en de kostprijs in de EU gaat het nooit winnen van die landen ook al zouden hier geen rechten zijn. De Straathof-Wannebees denken van wel jammer... Politiek landschap, de burger willen dat allemaal niet. Als je dan toch de grootte meneer uit wil hangen ga je toch gauw Russisch leren en daar starten.
  Annie goed dat je het vliegwiel van uitwisseling aan de gang houdt, dikke duim

 • krulsaart

  De koeienjongens doen wel heel denigrerend over de varkenshouders maar het zijn de melkveehouders die elke paar jaar ondanks alle premies moord en brand schreeuwden omdat ze een prijsdal niet zouden overleven. Ik stel voor dat we eerst het volgende melkprijsdal afwachten dan komen er fosfaatrechten genoeg. Melkveehouders moeten gewoon leren omgaan met marktwerking en het duurt een keer dan een paar jaar voor je dat snapt.

 • aejp.poels

  nederland is, of je wil of niet, een koeienland. het is steeds moeilijker te begrijpen dat wij voor de hele wereld vlees en eieren denken te moeten produceren omdat we daar zo goed in zijn? onze kostprijs zal het door arbeid en grondprijs nooit gaan winnen. zelfvoorzienend + zullen we altijd blijven, maar iets minder dieren mag best wel met iets betere prijzen. laat fosfaat ontstaan waar het het meest oplevert, marktwerking, en richt je op het exporteren van kennis. de wereld heeft kennis nodig !

 • Gat

  Kennis kun je eenmalig verkopen. Kunt beter kennis voor je houden en het product waar de kennis voor nodig is verkopen

 • Almagro

  aejp.poels, je kunt veel kennis hebben over koeien maar je hebt te weinig kennis van de andere sectoren. De varkenssector en de pluimveesector produceert steeds minder voor de wereldmarkt . Zeker in de pluimveesector worden de markten en concepten met meer toegevoegde waarde steeds meer de norm. Over een langjarig gemiddelde gerekend is de rentabiliteit in de varkens en zeker in de pluimveesector veel beter dan in de melkveesector. Hierbij speelt ook nog het feit dat in de intensieve sectoren de quota kosten al spelen en in de melkveesector nog gaan komen. Ook zal de uitstoot van broeikasgas de koeien nog flink parten gaan spelen.
  Een voorbeeld : uitloopkippen mogen met 2500 op een hectare lopen Bruto overschot 10-12 euro/kip/jaar. Of terwijl 25 tot 30.000 euro ha/jaar
  Dat ga je met koeien melken niet verdienen. Overigens kost 1 pluimveerecht nu ook al bijna 2 tientjes.

 • Oké dan

  Bart Jan diezelfde burgers en politiek willen ook niet meer koeien dat geeft namelijk overlast, s'avonds laat gras hakselen mest uitrijden trage trekkers op de weg meer ammoniak en uitstoot van broeikasgassen mest die niet rendabel verwerkt kan worden enz. Dan heb je nog minder last van varkens bedrijven. Dus waarom ga jij niet naar Rusland, of los je eigen problemen op.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.