Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Tot € 500.000 steun voor stoppende varkenshouder

Varkenshouders die boeren op een plek met amper ontwikkelruimte, kunnen geld beuren om hun bedrijf te beëindigen.

De Coalitie Vitalisering Varkenshouderij introduceert daarvoor op 1 september de Regeling omgevingskwaliteit. De coalitie bestaat uit de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Rabobank en het ministerie van Economische Zaken.

Een varkenshouder die wil meedoen aan de regeling beurt maximaal € 0,5 miljoen voor zijn bedrijf. De vergoeding bestaat uit twee delen: een marktconform bedrag voor de varkensrechten, afhankelijk van waar het bedrijf zit. Daarnaast wordt een vergoeding betaald per aanwezig varken voor het stoppen van het bedrijf. Aanmelden voor de regeling kan van 1 september tot en met 31 oktober. Uiterlijk 1 januari 2019 dient een deelnemer zijn bedrijf te stoppen en vervalt zijn vergunning.

Ontwikkelingsbedrijf varkenshouderij selecteert varkensbedrijven

Varkensbedrijven die het meest belastend zijn voor burgerwoningen in de omgeving komen het eerst in aanmerking voor de regeling. De selectie gebeurt door het zogeheten ontwikkelingsbedrijf varkenshouderij dat de regeling uitvoert, en onder leiding staat van voormalig Vion-directeur Paul Jansen. Het ontwikkelingsbedrijf baseert zich op meetgegevens. De regeling staat niet open voor bedrijven die meedoen aan de landelijke stoppersregeling 2020 van de overheid. Volgend jaar wil het ontwikkelingsbedrijf de opgekochte varkensrechten verkopen aan varkenshouders die willen uitbreiden of starten op locaties waar dat wél mogelijk is.

Regeling omgevingskwaliteit is proef

De Regeling omgevingskwaliteit is een proef. Er is € 8 miljoen budget. Als de proef goed uitpakt, komt er omvangrijkere regeling. De regeling vloeit voort uit het Actieplan vitalisering varkenshouderij van de POV om te sector gezond te maken.

Laatste reacties

 • John*

  is dit echt steun te noemen?

 • Probe

  Nee dit is niet meer dan financiering waarbij partijen beter af zijn bij stijgende prijzen van rechte .. En bij stijgende prijs van de varkensrechten zal animo om ze te verkopen niet groot zijn.
  Vraag me af of dit is toegestaan. EZ bepaald beleid dus werkt met voorkennis. Bij interventies die altijd onverwacht komen kunnen zij vooraf op anticiperen.
  Kan POV toch niet mee instemmen hoop ik.

 • robert1

  bij de zeugen krijg je een bedrag wat je op dit moment in een kwartaal verdiend.
  stoppen kan dan altijd nog.

 • wilco_roelofsen@live.nl

  Ga hier maar niet op in je word om fe tuin geleid
  Hier zit heel wat anders achter

 • Mts.Kiers-Sliekers

  fosfaat in alle sectoren vrij verhandelbaar maken, dan krijg je een reele prijs!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.