Varkenshouderij

Nieuws

Spanning in biggenhandel loopt op

Als zelfs op de Duitse markt meerdere biggennoteringen naar beneden gaan, is het duidelijk dat spanning en druk toenemen.

De Duitse producentenvereniging VEZG verlaagde haar Vereinigungspreis met € 2,40 naar € 60,70 per big en ook de biggenprijs in Baden-Württemberg zakte. Deze laatste ging van € 60,10 naar € 59,70. Het blijft een enigszins vreemd beeld, maar de Nord-Westprijs voor biggen bleef andermaal staan op € 57.

De prijzen in Nederland blijven dalen. Alleen biggen van echt goede kwaliteit worden redelijk probleemloos afgezet. Voor de rest van de dieren ligt de markt op z’n gat. Er schijnen zelfs biggen voor rond € 40 per stuk naar Spanje te worden gebracht. Vier maanden geleden liep de prijs op de vrije markt naar horen zeggen op naar bijna het dubbele.

Afgelopen maandag zakte de DCA BestPigletPrice met € 1,50 naar € 45,50. Woensdag 13 september liet Vion weten dat zijn biggennotering met € 2 omlaag gaat. De prijs die de slachterij in Boxtel nu voor een big hanteert is € 46,50.

Aangezien de varkensprijs ook zakt en de nu op te leggen biggen rond de jaarwisseling slachtrijp zijn, is de vraag naar deze dieren niet heel groot. Dat de druk aanhoudt, lijkt dan ook geen vraag maar een zekerheid.

Prognose: prijsdalingen.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.