Varkenshouderij

Nieuws

Spanje produceert minder varkensvlees

Voor het eerst sinds jaren is de Spaanse varkensvleesproductie in de eerste zes maanden van het jaar kleiner dan in het voorgaande jaar. Dit blijkt uit recente cijfers van het Spaanse landbouwministerie.

In het eerste halfjaar van dit jaar was de productie 1,8% kleiner dan in dezelfde periode van 2016.

In de tweede helft van 2016 nam de varkensvleesproductie nog met 2,6% toe vergeleken met de productie in de eerste helft van dat jaar. Dit terwijl in de eerste helft van 2016 de productie zelfs 10,6% groter uitviel dan in de eerste maanden van 2015. Ook daarvoor groeide de productie jaarlijks. In de eerste jaarhelft van 2015 en 2014 bedroeg die groei respectievelijk 8,6% en 3,7%.

Export gestagneerd

Naast de teruggang in productie van varkensvlees laat het ministerie weten dat de export van het vlees naar landen buiten de Europese Unie dit jaar is gestagneerd, nadat de uitvoer voor 2017 jaarlijks fors groeide. Vergeleken met andere grote exporteurs in Europa, zoals Duitsland, Denemarken en Nederland, is stagnatie een opmerkelijk goede prestatie. Vooral onze oosterburen wisten minder vlees af te zetten in derde landen. Hier kromp de uitvoer dit jaar met 24%. In Nederland en Denemarken was die krimp respectievelijk 9% en 19%.

Of registreer je om te kunnen reageren.