Varkenshouderij

Nieuws

Slachthuis Tielt van Debra-Group mag uitbreiden

Het slachthuis van de Debra-Group in Tielt mag de capaciteit uitbreiden van 1,5 miljoen naar 2,5 miljoen varkensslachtingen per jaar.

Dat heeft het bestuur van de provincie West-Vlaanderen besloten. Donderdag 5 oktober stelt de provincie het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoerings Plan (PRUP) voor de geplande uitbreiding vast.

Misstanden

Oppositiepartij Groen ageerde tegen de plannen en refereerde aan de misstanden in het slachthuis die in maart van dit jaar in het openbaar kwamen. De partij vroeg zichaf, bij monde van Maarten Tavernier, hoe het personeel varkens nog als levend wezen kan zien bij een uitbreiding naar 2,5 miljoen varkensslachtingen per jaar.

Volgens meerderheidspartijen CD&V en Open Vld is dierenwelzijn geen onderdeel van het PRUP. Dat betekent echter niet dat Debra-Group vrije hand krijgt.

‘De productie van kant-en-klaarmaaltijden wordt uitgesloten’.

Voorwaarden aan uitbreiding

Het PRUP stelt een aantal voorwaarden aan de uitbreiding. Zo moeten de laad- en loszone en de afvalopslag verplaatst worden. Daarnaast moet het bedrijf de lichthinder naar de omgeving verminderen en wordt de productie van kant-en-klaarmaaltijden uitgesloten. Ook mag het bedrijf geen vlees af locatie verkopen en moet een groenstrook rond de slachterij worden aangelegd die het bedrijf aan het zicht onttrekt.

Slachthuis van de Debra group in het Belgische Tielt. Foto: Fotostudio Atelier 68

Vergunning nog niet definitief

Hoewel dierenwelzijn niet direct onderdeel van het PRUP is, stelt de provincie als voorwaarde dat de inrichting van de slachterij gericht moet zijn op dierenwelzijn en dat controleurs hun werk goed moeten kunnen uitvoeren. Na de stemming van 5 oktober is de vergunning nog niet definitief. Ook de regering van Vlaanderen moet zijn goedkeuring aan het uitbreidingsplan geven. Minister Joke Schauvliege kan het PRUP nog schorsen.

Lees meer over het slachthuis in Tielt

Of registreer je om te kunnen reageren.