Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Ruim 300 mensen bezoeken slachthuis Tielt

Bijna 350 mensen hebben zich tot nu aangemeld voor een rondleiding in varkensslachterij Tielt.

De hele maand september kunnen bezoekers op gezette tijdstippen en in groepjes van maximaal tien personen het slachtproces met eigen ogen aanschouwen.

De varkensslachterij raakte in maart dit jaar in opspraak door misstanden op het gebied van dierenwelzijn. Op illegaal gemaakte filmbeelden was onder meer te zien hoe varkens onvoldoende verdoofd het slachtproces ingingen.

Volledige openheid over slachtproces

“We willen het vertrouwen terugwinnen door volledige openheid te geven over de gang van zaken op onze slachterij.” Dat zegt Thomas de Roover de Brauwer, CEO van exportslachterij Debra in Tielt. “We stellen de deuren van ons slachthuis open voor het publiek om te laten zien wat we doen. Daarmee willen we het vertrouwen herstellen. Daarnaast vinden we het belangrijk om te horen wat jullie vinden van de gang van zaken. Dat is voor ons waardevolle informatie”, houdt de Roover de Brauwer de bezoekers voor.

Extra investeringen in slachterij

De slachterij moest opnieuw extra investeren om opnieuw te mogen slachten. Daarnaast heeft de slachterij drie erkende Animal Welfare Officers in dienst in plaats van één, zoals de wet voorschrijft.

Over de economische impact van het schandaal wil de Roover de Brauwer niets kwijt. Debra slachtte wekelijks 35.000 varkens. Dat aantal ligt nu rond 28.000. Een aantal afnemers, waaronder Delhaize, hebben na het bekend worden van de misstanden, de relatie met Debra beëindigd.

Laatste reacties

 • koestal

  Ja,nodig de consument maar uit,laat alles zien.

 • veldzicht

  Of die mensen daar vrolijk van worden als dieren worden geslacht betwijfel ik.

 • The Hulk

  Ik was daar deze voormiddag ook . Veel extra nieuws heb ik daar niet opgestoken.
  Wat we zagen is een slachthuis die er staat zoals dat moet en vermoedelijk ook zo stond voor de crisis aldaar . Het enige wat ze hebben geleerd is dat de boel stomend sneller laten draaien geen fraai oog levert. Er lopen daar 26 staats veeartsen rond . Toen ik een opmerking over hun ( staats veeartsen bedoeld)verantwoordelijkheden maakte tegen Dhr De Roover. moest ik vaststellen dat daar zowat de ene de andere het hand boven het hoofd houd.
  Deze installatie kan altijd sneller draaien en zo zal dat voorheen ook wel geweest zijn. Meer niet als dat ! We waren getuige dat 2 dieren op de aflaadramp moesten afgemaakt worden wat geheel normaal is als ze onder stress stervende zijn , een 3de lag dood op de trailler . Als je van dat een filmpje had gemaakt alsook aan de kleelcarousel , alsook aan de band tussen de verdoving en de keelcarousel dan kon je weer de boel op stelten gaan zetten. Moraal van het verhaal , veel kan je niet opsteken van nieuwigheden in dit slachthuis , de vraag is ook wat er fout was ?? Als je als bedrijf met dergelijke moderne installatie staat dan word er verondersteld dat je personeel hebt die daar mee over weg kan.

 • The Hulk

  Vervolg: Wat ik een beetje jammer vond is dat het stopte aan het warme bad voor aleer ze naar de ontharing gaan. Dierenwelzijn in een slachthuis is één zaak , maar er is veel meer , mijn inziens kan je dat slachthuis maar beoordelen als je de lijn ziet tot wanneer de varkens in 2 delen zijn. Als ik het vanuit consument oogpunt bekijk zou ik toch niet overtuigd zijn met het gene wat ik vandaag zag. Wat ik zag krijgt bij mij 7 op 10 , voor een eventueel hoger puntengetal moest ik toch wat meer hebben gezien gr . Patrick Feliers

Of registreer je om te kunnen reageren.