Foto: Peter Roek VarkensNieuws

POV: houd varkenspest buiten de deur

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) roept iedereen in de varkenssector op om strikte hygiëne toe te passen op het varkensbedrijf. De belangenorganisatie vreest voor nog meer gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) binnen Europa.

Dat het geen loze kreten zijn blijkt uit de bevestiging van AVP op een commercieel Russisch bedrijf met 16.000 varkens in het varkensdichte Shebensky-gebied, gelegen aan de Oekraïense grens. De POV heeft naast een oproep aan medewerkers in de varkenshouderij in het Nederlands en Pools om geen etenswaren mee te nemen uit Oost- Europa, nu ook vertalingen gemaakt in het Bulgaars, Tsjechisch, Roemeens en Engels.

Het is in ieders belang dat het virus van de Afrikaanse varkenspest zich niet verder verspreidt binnen Europa, aldus Ingrid Jansen, voorzitter van de POV. De oproep om AVP tegen te gaan is niet alleen aan varkenshouders en hun medewerkers, maar ook aan de voerfabrikanten, vleesverwerkers, uitzendbureaus, dierenartsen en varkenstransporteurs.

“In voedsel uit Oost-Europa kan het Afrikaanse varkenspestvirus zitten. Meenemen van etenswaren kan het virus naar Nederland brengen. Deze oproep is onderdeel van alle maatregelen die sectorbreed worden genomen”, zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

Beheer
WP Admin