Varkenshouderij

Nieuws

DCA Beursprijs keldert nog eens 5 cent

De DCA Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens gaat voor de komende week nog eens met 5 cent onderuit. Vorige week ging er al 10 cent van deze prijs af als gevolg van een zwaar tegenvallende markt. De initiatiefnemer van de boerenvarkensprijs ziet het zonniger in, deze prijs blijft nu gelijk op € 1,66 per kilo. “De markt lijkt wat positiever”, concludeert hij.

In de week van 11 tot en met 15 september sloeg de stemming in de varkensmarkt ineens om. Tegenvallende vleesverkopen en een ruim voldoende aanbod aan varkens deed de Duitse slachterijen besluiten om de varkensprijs fors te verlagen. Er ging op woensdag 13 september liefst 8 cent van de prijs af. Dit veroorzaakte een schokeffect in de markt. Varkenshouders gingen nog meer varkens aanbieden uit vrees voor nog meer prijsverlagingen. Dit zorgde aanvankelijk voor nog meer druk in de markt. De prijzen in Duitsland gingen dan ook woensdag 20 september nog eens 4 cent omlaag een zakten zodoende naar € 1,58 per kilo geslacht gewicht.

Daarmee lijkt het grootste leed geleden, want daarna is de stemming in de markt weer iets opgekrabbeld. De druk vanuit aanbodzijde verminderde waardoor de markt weer iets meer lucht lijkt te krijgen. Dit was vrijdag ook te merken aan de resultaten op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc). Het gemiddelde prijsniveau op deze veiling stabiliseerde op € 1,61 per kilo. Dit versterkt de hoop op een stabiliserende markt al blijft er sprake van een wankel evenwicht gezien het geringe verschil (3 cent) ten opzichte van de Vereinigungspreis (€ 1,58 per kilo).

De Nederlandse varkenshandel rekent vooralsnog niet op enige verbetering in de afzet gezien de nieuwe prijsval van 5 cent in de DCA Beursprijs 2.0 naar € 1,47 per kilo geslacht gewicht.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.