Varkenshouderij

Nieuws

Bezoekers varkensstal dragen MRSA niet over

Passanten in varkensstallen brengen een besmetting met veegerelateerde resistente stafylokokken (MRSA) niet of nauwelijks over aan anderen buiten de stal.

Dat blijkt uit onderzoek dat vrijdag 29 september is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Applied and Environmental Microbiology. Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van het Statens Serum Institut in Denemarken.

Onderzoek in besmette varkensstal

In het onderzoek werden vrijwilligers een uur in een besmette varkensstal ondergebracht. Een deel van de vrijwilligers werd als actieve medewerker ingezet. Deze medewerkers moesten varkens vangen of andere werkzaamheden uitvoeren, inclusief het nemen van monsters. Andere vrijwilligers bleven passief en verbleven in de stal, zonder direct contact te hebben met varkens.

De proefpersonen hadden kort na het stalbezoek verhoogde gehalten met resistentie stafylokokken in hun neus. Na twee uur was 95% van die verhoogde aanwezigheid van resistente bacteriën echter verdwenen. Volgens onderzoeker Oystein Angen is het het risico dat bezoekers van varkensstallen de besmetting overbrengen op anderen buiten de boerderij verwaarloosbaar klein.

Of registreer je om te kunnen reageren.