Varkenshouderij

Nieuws

Zorg om Afrikaanse varkenspest in Duitsland

De Duitse boerenorganisatie (DBV) waarschuwt varkenshouders alert te zijn voor uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP).

Uitbraken van de zeer besmettelijke AVP onder wilde zwijnen nemen toe, met recent uitbraken in Tsjechië en Roemenië.

De DBV doet een noodoproep aan vakantiegangers en vrachtwagenchauffeurs die terugkeren uit Oost Europa, om geen varkensvlees en vleeswaren mee te nemen uit deze landen naar Duitsland. Daarnaast heeft de DBV ook alle varkensbedrijven geïnformeerd over de alarmerende situatie omtrent de recente uitbraken van AVP in Tsjechië en Oost-Europa. Bedrijven dienen voorzorgsmaatregelen te nemen door een hogere biosecurity in de stallen. Ook adviseert DBV om elk contact indirect of direct tussen varkens en wilde zwijnen te voorkomen.

Noordrijn-Westfalen voert jacht op

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen neemt ondertussen verdere voorzorgsmaatregelen om de populatie wilde zwijnen terug te dringen, door de jacht op te voeren.

Een uitbraak van AVP heeft enorme gevolgen, aldus de DBV. Als vermoedelijke oorzaak van de AVP-uitbraken worden weggegooide en afgedankte broodjes worst aangewezen, die besmet zijn met het APV-virus. Er is geen effectief vaccin tegen AVP, meldt het DBV. Dat betekent dat met een uitbraak van AVP de varkens op het bedrijf en bedrijven in de omgeving moeten worden gedood.

Alert zijn op AVP

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) waarschuwde varkenshouders ook al om alert te zijn op AVP en de Poolse medewerkers geen etenswaren uit Polen en Oost-Europa mee te laten nemen. De POV heeft een oproep opgesteld in het Pools en verzoekt deze aan de Poolse medewerkers te geven, of op te hangen in de bedrijfsruimtes en kantines.

Lees wat Boerderij nog meer schreef over Afrikaanse varkenspest.

Of registreer je om te kunnen reageren.