Varkenshouderij

Nieuws

Varkenspestvirus waart nog volop rond in Oost-Europa

De Afrikaanse Varkens Pest (AVP) waart nog volop rond in grote delen van Oost-Europa.

Polen meldde in augustus 23 nieuwe gevallen van AVP op kleine en middelgrote varkensbedrijven. Al deze bedrijven zijn geruimd. Op het grootste getroffen bedrijf in de regio Podlaskie, aan de grens met Litouwen en Wit-Rusland, werden 431 varkens geruimd nadat elf dieren waren gestorven door AVP.

Ook Tsjechië meldt nog regelmatig nieuwe gevallen van AVP. Tot nu toe blijven de uitbraken beperkt tot het bosgebied rond Zlìn. In augustus zijn 23 nieuwe gevallen vastgesteld, allemaal bij dode wilde zwijnen. Dat is flink minder dan een maand eerder. Toen werden 68 besmettingen gemeld. In totaal is het virus bij 94 dode dieren aangetoond.

Tsjechische aanpak lijkt te werken

Het eerste geval van AVP in Tsjechië dateert van 21 juni van dit jaar. Meteen daarop riepen de Slowaakse autoriteiten op tot grote waakzaamheid. Zlìn is slechts een paar kilometer verwijderd van de Slowaakse grens. Tsjechië is, na Polen en Oekraïne, het derde buurland van Slowakije waar AVP voorkomt. Het lijkt erop dat de Tsjechische aanpak om het gebied te isoleren zijn vruchten afwerpt. Het virus is nog niet verder verspreid en het aantal gevallen is behoorlijk gedaald. Zo is er een hek van stroomdraden om het bosgebied geplaatst en mogen mensen niet rondom het besmette gebied komen.

In Roemenië dook AVP eind juli voor het eerst op op twee backyard farms met respectievelijk drie en vier varkens in Satu Mare, op de grens met Hongarije en Oekraïne. Sindsdien hebben de Roemeense autoriteiten geen nieuwe uitbraken gemeld aan de internationale diergezondheidsorganisatie O.I.E. De uitbraak in Roemenië leidde tot grote bezorgdheid in buurland Hongarije dat tot nog toe vrij is gebleven van AVP.

Zorgen over insleep van ziekte

Hoewel het virus zich niet erg ver lijkt te verspreiden, maken veel landen zich zorgen over mogelijke insleep van de ziekte. Het grootste risico vormen reizigers die besmette vleeswaren meenemen uit landen waar AVP voorkomt, en dit elders in de natuur achterlaten. Het Duitse ministerie van Landbouw en Voedsel (BMEL) heeft voorlichtingsposters opgehangen op plekken waar veel reizigers komen, om geen etensresten weg te gooien in de natuur.

Mede-auteur: Vincent ter Beek

Of registreer je om te kunnen reageren.