Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

Stressloze stal voor Familievarkens

De eerste stal van het nieuwe welzijnsconcept Het Familievarken wordt dit najaar in Boekel (Noord-Brabant) gebouwd. Op de plaats van de nieuwe stal staat nu nog een traditionele stal van familie Beckers.

In het concept Het Familievarken blijven de zeugen en biggen als familie bij elkaar. Het streven is een 100% stressloze stal waarin varkens kunnen wroeten, zoelen (modder- en stofbaden) en vreten, waardoor de dieren robuuster worden en geen antibiotica nodig hebben. Daarnaast wordt de stal van natuurlijke materialen gemaakt en komt er zand op de vloer.

Samenwerking varkenshouder, wetenschapper, stalinrichter

Stalinrichter Vereijken Hooijer werkt in dit welzijnsconcept samen met varkenshouders, wetenschappers, technologen, architecten en bouwers. Met financiële steun van de overheid, provincie en de Europese Unie krijgt de stal de komende twee jaar de tijd om te bewijzen dat varkens inderdaad robuuster worden. ”Wij geloven dat een dier dat zich helemaal happy voelt betere resultaten laat zien, zoals een betere groei en betere gezondheid”, vermeldt Bart Hooijer in zijn blog op de website van Vereijken Hooijer.

Online vleesverkoop

Het vlees van Familievarkens wordt in eerste instantie online verkocht. Op termijn gaat de verkoop ook via lokale slagers en supermarkten.

Beheer
WP Admin