Varkenshouderij

Nieuws

MRSA-sanering Deense varkenshouderij te duur

Het volledig uitroeien van MRSA in de varkenshouderij in Denemarken is te duur.

Dat concludeert een door het landbouwministerie ingestelde werkgroep met experts. Zij schatten de kosten daarvan in hun eindrapport op € 1,9 miljard. De experts noemen de schatting bovendien defensief.

Noors model niet te verdedigen

Het model zoals dat in Noorwegen wordt gevolgd – het volledig saneren via ruiming van besmette varkensstapels op de bedrijven – is daarmee in Denemarken maatschappelijk niet goed te verdedigen, mede gezien het relatief geringe risico van het bedoelde type ‘varkens-MRSA’ voor de volksgezondheid.

88% besmet

De antibiotica-resistente bacteriën hebben zich snel uitgebreid in de Deense varkenshouderij. Vorig jaar was 88%van de bedrijven besmet, zo wees de jongste screening uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.