Varkenshouderij

Nieuws

ISN: Tönnies probeert varkenshandel met huisprijzen uit te roken

De Duitse varkenshoudersorganisatie ISN verwijt slachterijconcern Tönnies, dat het met zijn huisprijzenbeleid, de varkenshandel uit de markt probeert te werken.

Volgens de ISN worden de varkenshandelsbedrijven sterker benadeeld door de huisprijzen dan de aan deze bedrijven leverende varkenshouders, omdat enkele handelaren het verschil tussen de huisprijs en de VEZG-prijs op grond van daarover gemaakte afspraken aan de varkenshouders uit eigen zak bijbetalen. Zo hebben de huisprijzen deze handelaren de afgelopen weken een ‘zescijferig’ bedrag gekost, meent de ISN.

VEZG-prijs

Tönnies betaalde echter aan varkenshouders die direct aan de slachterij leveren (dat wil zeggen zonder tussenkomst van de handelsbedrijven) geen huisprijzen, maar de VEZG-prijs.

Huisprijzen in het algemeen worden dan betaald als een slachter de VEZG-prijs niet marktconform (lees: te hoog) vinden. De VEZG-prijs wordt wekelijks door een aantal meer of minder onafhankelijke marktdeelnemers vastgesteld en dient als richtlijn voor de slachterijen, terwijl ook de varkenshouders weten hoe de markt ervoor staat. Opvallend is volgens de ISN dat de kleinere slachters het voorbeeld van Tönnies niet zijn gevolgd, maar wel integraal de VEZG-prijs zijn blijven betalen, om de eenvoudige reden dat deze notering marktconform werd geacht.

De ISN constateert op basis hiervan, dat met het huisprijzenbeleid ‘massief aan de structuren van de vrije handel wordt geschud’ en dat boeren en varkenshandel goed over de gevolgen op de lange termijn dienen na te denken.

Of registreer je om te kunnen reageren.