Varkenshouderij

Nieuws

Hoger beroep tegen uitspraak hagelschade Someren

Advocatenkantoor Goorts + Coppens uit Deurne gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland in Zutphen over de schade die een varkenshouder uit Someren heeft geleden tijdens een storm afgelopen jaar.

De varkenshouder had een stormverzekering bij Interpolis, maar had geen hagelverzekering afgesloten voor zijn gebouwen.

Tijdens de storm ontwikkelden zich enorme hagelstenen die gaten sloegen in de gebouwen van de varkenshouder. Dat leverde een schade op van ruim € 180.000.

Hoger beroep

De rechtbank is in zijn uitspraak echter van oordeel dat de varkenshouder zelf het risico heeft genomen door geen hagelverzekering af te sluiten, maar alleen een stormverzekering voor zijn gebouwen af te sluiten. Daarnaast maakt de rechtbank geen onderscheid in soorten hagel – korrels of stenen – of het ontstaan ervan. Daarom is de rechtbank van mening dat de ontstane schade veroorzaakt is door hagel en niet door storm.

Volgens advocaat Thomas Berkhout kan zijn kantoor zich niet vinden in deze uitspraak. “We gaan op korte termijn in hoger beroep bij het Hof Arnhem. Ik verwacht dat we in september de zaak met alle stukken kunnen indienen bij het Hof.” Volgens Berkhout heeft de rechtbank de discussie over wat hagel en geen hagel is helemaal vermeden in de uitspraak. “In de polisvoorwaarden van Interpolis is een definitie opgenomen wat hagel is, namelijk ijskorrels. Daar was hier geen sprake van, dit waren ijsbollen die door de storm konden ontwikkelen dat enorme grote ballen.”

Uitzonderlijke omstandigheden

Berkhout denkt dat er voldoende gronden zijn om de uitspraak van de rechtbank aan te vechten. “Het waren uitzonderlijke omstandigheden afgelopen jaar, waarbij de storm dit effect had. Normale hagel, zoals in de definitie van Interpolis, zou geen schade aan de gebouwen hebben veroorzaakt.”

Waarschijnlijk ergens in het najaar zal de zaak behandeld kunnen worden door het Hof.
Goorts + Coppens is op dit moment nog in afwachting van een uitspraak van de rechtbank Utrecht over een soort gelijke zaak van een boer tegen verzekeraar ASR. Deze uitspraak wordt binnen een week verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.