Varkenshouderij

Nieuws

EU voert 11% minder varkensvlees uit

De EU voerde in het eerste halfjaar van 2017 11% minder varkensvlees uit vergeleken met het eerste halfjaar van 2016.

De totale export van varkensvlees vanuit Europa bedroeg in eerste halfjaar van 2016 2,1 miljoen ton. In de eerste helft van 2017 was dit gedaald tot 1,9 miljoen ton.

Afzet naar China staat onder druk

Vooral de afzet naar China, die wereldwijd het meeste varkensvlees afneemt, staat onder druk. Dit Aziatische land nam van januari tot en met juni dit jaar 684.569 ton varkensvlees af vanuit Europa. Dat is een daling van 31,1% ten opzichte van dezelfde periode in 2016. De afgelopen twee jaar was de vraag vanuit China torenhoog dankzij de strenge milieuregelgeving van de Chinese overheid, waardoor investeringen in nieuwe stallen uitbleef. Nu stijgt de zelfvoorzieningsgraad licht. Ondanks de terugval in import zal China in 2017 nog een zeer belangrijke afzetmarkt voor Europa blijven.

Japan en Zuid-Korea importeren meer EU-vlees

De afzet naar andere Aziatische landen is in het eerste halfjaar wel gegroeid. Japan nam 20.276 ton varkensvlees af, een groei van 6,6% en vooral de export naar Zuid-Korea groeide enorm met 27,5% naar 146.553 ton varkensvlees in het eerste halfjaar van 2017.

‘Niet te afhankelijk worden van China’

“Het is ook voor de vleesverwerkende bedrijven belangrijk om niet te afhankelijk te worden van China”, aldus een woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de vleessector (COV).

Het is een uitdaging vooral voor de vierkantsverwaarding van varkensvlees om ook andere Aziatische markten te ontsluiten. Het aanboren van nieuwe markten in Azië is vorig jaar opgestart met de promotiecampagne Trusted Pork een initiatief van het COV.

Of registreer je om te kunnen reageren.