Varkenshouderij

Nieuws

DCA Beursprijs varkens onveranderd

De DCA Beursprijs 2.0 blijft staan op € 1,62 per kilo geslacht gewicht. Het is de vierde achtereenvolgende week dat de prijs op dit niveau is vastgesteld. De Boerenvarkensprijs blijft gehandhaafd op € 1,76 per kilo.

In de afgelopen week dreigde de varkensmarkt hier en daar wat weg te zakken als gevolg van een tegenvallende vleesverkoop. In Denemarken en Frankrijk ging de prijs ook daadwerkelijk iets omlaag. Bovendien daalde in Groot-Brittannië de varkensprijs voor de tweede achtereenvolgende week. In Nederland waren er aanvankelijk ook signalen dat de prijs wel omlaag zou gaan, maar dat bleek uiteindelijk toch voorbarig. Vooralsnog bijt de markt zich vast in het huidige prijsniveau.

Zowel Nederlandse als Duitse slachterijen hielden hun prijzen afgelopen week stabiel. Ook de Vereinigungspreis – de belangrijkste varkensnotering in Duitsland en Nederland – van producentenvereniging VEZG hield stand op € 1,70 per kilo. Een toenemend aanbod aan varkens en hogere slachtgewichten in combinatie met een vraag die minder is dan gehoopt houdt de markt in haar greep.

Positief is dat de slachterijen het aanbod aan slachtrijpe dieren goed opnemen. Daarnaast zorgt ook het resultaat van de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) er voor dat er weer wat hoop gloort. De veiling leverde namelijk een gemiddeld prijsniveau op dat met € 1,78 per kilo 3 cent hoger lag dan dinsdag. Het verschil ten opzichte van de Vereinigungspreis is daarmee toegenomen tot 8 cent. Normaal gesproken wordt een verschil van 5 cent gezien als basis voor een stabiele markt. Desondanks wordt nog niet direct de voorspelling uitgesproken dat de markt wel eens 3 cent omhoog kan in de komende week. De Duitse varkenshoudersorganisatie ISN houdt het voorlopig op minstens stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.