Varkenshouderij

Nieuws

Afrikaanse varkenspest nu ook in Roemenië

Afrikaanse varkenspest duikt op in steeds meer landen in de Europese Unie. Was een paar weken geleden Tsjechië voor het eerst aan de beurt, nu is het virus ook in Roemenië aangetroffen.

Roemenië is het zesde land in de EU dat een uitbraak meldt aan de werelddiergezondheidsorganisatie OIE. Eerder dook het virus op in Estland, Letland, Litouwen, Polen en recentelijk Tsjechië. De landkaart toont de langzame westwaartse trek van het virus sinds het voor het eerst in Europa gevonden werd in de Kaukasus in 2007.

Uitbraak in Roemenië

De uitbraak in Roemenië vond plaats in Satu Mare, een plaatsje in het uiterste noorden, op zo’n 5 kilometer afstand van het drielandenpunt met Hongarije en Oekraïne. De uitbraak vond plaats op een kleine ‘backyard farm’ met vier varkens. Eén van hen was bezweken, de andere drie zijn uit voorzorg geruimd.

Vorige week nog lieten de Hongaarse autoriteiten weten bezorgd te zijn dat het virus in Oekraïne dicht bij de Hongaarse grens was opgedoken. De Hongaarse voedselveiligheidsautoriteit NÉBIH riep toen iedereen op om alle regels na te leven die verspreiding van het virus moeten beperken. Mensen zijn doorgaans oorzaak nummer één van verspreiding van het virus.

Tsjechië: nog steeds op 62 uitbraken

In Tsjechië blijft het totaal aantal ontdekte uitbraken op 62 staan. In alle gevallen ging het daar om individuele wilde zwijnen. Daarnaast worstelt ook Polen deze zomer met een groeiend aantal uitbraken. Inmiddels komt het virus daar voor bij wilde zwijnen in drie verschillende provincies. Ook moest eind juni daar nog een bedrijf van zo’n 1.000 varkens geruimd worden wegens Afrikaanse varkenspest.

Of registreer je om te kunnen reageren.