Varkenshouderij

Nieuws

Westfort gaat zeugen slachten in Gorinchem

Slachterij Westfort gaat in Gorinchem zeugen slachten. Het bedrijf wil daar komend najaar mee beginnen.

Er zijn diverse proefslachtingen gedaan met telkens zo’n 100 tot 150 zeugen. Volgens eigenaren Piet Lunenburg en Egbert Kruiswijk van Westfort is de fabriek in Gorinchem geschikt om zeugen te slachten. Wel is het nodig enige aanpassingen te doen aan de slachtlijn en is het slachten van zeugen nieuw voor het personeel. De medewerkers moeten zodoende ervaring opdoen met slachtzeugen.

China-erkenning

Sinds het bedrijf een China-erkenning heeft voor de nieuwe slachterij in IJsselstein slacht het daar alle vleesvarkens. De oude slachterij in Gorinchem is daarom sinds oktober vorig jaar beschikbaar voor andere doeleinden.

Lunenburg verwacht dat het zeker moet lukken om wekelijks vijfhonderd slachtzeugen te kopen. Hoe groot het aantal zeugen is dat Westfort gaat slachten, is nog onbekend. Het bedrijf gaat daarvoor uitzoeken wat het optimum is en hoeveel slachtdagen daar bij horen.

Markt voor slachtzeugen beperkt

De Nederlandse slachtzeugenmarkt is beperkt. Lunenburg legt uit dat het wekelijks aanbod rond de achtduizend zeugen zit. Tevens gaat een groot deel van deze zeugen voor export naar Duitsland.

De oude slachterij van Westfort in Gorinchem heeft nooit stilgestaan, verklaren beide eigenaren. Lunenburg: “Alles staat in het vet.” Ook de koeling draait door. Dit najaar is dus geen grote herstart nodig om de fabriek aan de praat te krijgen voor het zeugen slachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.