Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Volgende maand herstart met stalkeuring

Varkenshouder en handelaar Jan Schuttert verwacht volgende maand de eerste varkens naar Duitsland te exporteren, in combinatie met stalkeuring.

Het gaat om varkens van zijn eigen bedrijf, die na de geboorte voorzien zijn van een elektronisch oormerk.

Projectleider Willemijn Jansen van Handelshuis Schuttert legt uit dat ze zover zijn dat de software de varkens identificeert en de diernummers op papier komen. De lijst met nummers van de slachtrijpe dieren wordt vervolgens naar de NVWA gestuurd. Dat gebeurt vooraf aan de stalkeuring. De dierenarts van de NVWA weet zodoende tijdens de keuring welke dieren op de nominatie staan voor export en keurt deze. Als tijdens de veterinaire keuring blijkt dat een dier ongeschikt is voor export, mag op dat moment nog een ander varken op de lijst.

Aantal details nog onduidelijk

Mensen van de NVWA waren onlangs op het varkensbedrijf van Schuttert, waar de varkens met elektronische oormerken liggen. Op hoofdlijnen wordt voldaan aan voorwaarden om varkens te exporteren na stalkeuring, betoogt Jansen. Een aantal details is nog onduidelijk. Wat wordt bijvoorbeeld van de varkenshouder verwacht als in het etmaal tussen keuren en laden alsnog een varken uitvalt? Dit is een nog onbeantwoorde vraag.

Een elektronisch oormerk kost 45 cent. Jan Schuttert verwacht deze investering op termijn terug te verdienen. Op korte termijn is het voordeel meer flexibiliteit bij het keuren en tijdstip van vervoer. Voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken verbiedt sinds 1 maart 2014 de stalkeuring, zodat klepkeuring weer gangbaar werd.

Laatste reacties

  • frans1

    Als alle biggen na geboorte zo een oormerk in moeten heb je al extra kosten gemaakt voor alleen die varkens die op export gaan ,m.a.w de kosten per varken zijn in ieder geval hoger dan 45 cent .
    Was het maar elke dag tropenrooster dan kon je ook om 4.00 uur in de nacht al laden met onze geliefde NVWA .
    Eigenlijk moet de NVWA zich schamen hoe ze onze sector behandelen , in het buitenland gaat het heel anders , laat ze daar maar eens ervaring opdoen in plaats van buitenlandse dierenartsen hier aannemen om hier te komen keuren omdat ze het zichzelf zo moeilijk maken en vervolgens mankracht voor onzinnige dingen te kort komen .

  • WGeverink

    Stalkeuring is iets wat eigenlijk alleen maar mogelijk is voor bedrijven die qua gezondheidsstatus niks meer te verliezen hebben. Iedereen die wel wat te verliezen heeft wil om een groepje varkens te exporteren niet het risico lopen op ziekte insleep die je voor jaren jaren kan blijven achtervolgen. Stalkeuring is al lang niet meer van deze tijd en is net zoiets als met een dekbeer van boer naar boer gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.