Varkenshouderij

Nieuws

Vermindering van antibioticagebruik loont

Een halvering van het antibioticagebruik in de varkenshouderij is haalbaar, zonder dat dit ten koste gaat van de technische of economische resultaten.

Dat blijkt uit Europees onderzoek, waaraan het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en de Universiteit Gent meewerkten.

Erwin Wauters van het ILVO verklaart dat door antibiotica te vervangen door bijvoorbeeld vaccinaties en betere hygiëne, het gebruik van antibiotica gemiddeld 47% omlaag kan. De marge per zeug stijgt desondanks € 4,46 per dier, aldus Wauters.

Productieverzekering

De onderzoekers betogen dat in de varkenshouderij antibiotica nog wel eens preventief worden gebruikt, als een soort productieverzekering. Deze studie toont aan dat vaccinaties en betere biosecurity net zo effectief is om de productiviteit te verzekeren, zónder het negatieve effect van antibioticaresistentie. Bovendien loont het ook om het antibioticagebruik te verminderen, stellen de onderzoekers.

Een halvering van het antibioticagebruik gaat niet zomaar. Het onderzoek vond plaats op 70 Franse, Duitse, Zweedse en Belgische gesloten varkensbedrijven. Deze bedrijven zijn zorgvuldig begeleid om straffeloos minder antibiotica te gebruiken. Het positief effect blijft, als rekening wordt gehouden met schommelende prijzen voor biggen, varkens en voer. Gemiddeld toont het onderzoek een margestijging van € 1,23 per zeug.

Geen gouden regel

Daling van het antibioticagebruik vraagt een bedrijfsspecifieke aanpak, volgens de onderzoekers. Er bestaat niet een gouden regel. Voordeel van minder antibiotica zit in lagere antibioticakosten en lagere uitval. De resultaten van dit onderzoek zijn gelijk aan eerder Vlaams onderzoek op 50 bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.