Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Varkens in Nood verliest strijd met Dirk en Deka

De rechtbank Noord-Holland heeft de vorderingen van de Stichting Varkens in Nood en Stichting Dier & Recht tegen de supermarkten Dirk en Dekamarkt afgewezen.

Beide actiegroepen hadden geëist dat de supermarkten zouden stoppen met in- en verkoop van ’gangbaar’ varkensvlees en zouden zorgen dat tenminste 90% van het varkensvleesaanbod ‘duurzaam’ is.

De supermarkten Dirk en Dekamarkt zijn beiden onderdeel van Detailresult Groep NV (DRG). Een gedeelte van het door hen verkochte varkensvlees is ‘gangbaar’ en voldoet niet aan bovenwettelijke eisen, zoals het Beter Leven Keurmerk 1 ster, maar alleen aan de wettelijke minimumeisen. Beide supermarkten zijn partner bij het verbond van Den Bosch van 1 september 2011, dat het doel heeft uiterlijk in 2020 tot verduurzaming van de productie van vlees te komen.

Vleeswaren zouden niet aan aan eisen voldoen

Varkens in Nood is eind 2014 een briefwisseling met DRG gestart, omdat haar vleeswaren- en snackassortiment niet aan de wettelijke vereisten zou voldoen. DRG heeft telkens geantwoord dat dat niet zo is en heeft Varkens in Nood gevraagd ‘man en paard’ te noemen. Volgens DRG kan men alleen tegen misstanden optreden, wanneer er concrete informatie is.

De rechtbank blijkt in de uitspraak het standpunt van DRG te volgen. Op basis van gesignaleerde misstanden in de varkenshouderij in zijn algemeenheid kan niet zonder meer aangenomen worden dat ook Dirk en Dekamarkt vlees verkopen dat onrechtmatig is geproduceerd of dat zij het risico daartoe nemen, aldus de rechters in Haarlem. Varkens in Nood en de Stichting Dier & Recht hebben geen enkele schakel in de varkensvleesproductieketen van Dirk of Dekamarkt genoemd of kunnen noemen die zich schuldig maakt aan de genoemde misstanden.

Langdurige relatie met slachterijen

Bovendien – en dat is ook niet tegengesproken door de eisers – doet DRG al het mogelijke om de ketens waarvan zij gebruik maakt te monitoren, stelt de rechtbank. Zo wordt er uitsluitend ingekocht en geslacht bij slachterijen waarmee een langdurige relatie bestaat en waarmee is overeengekomen dat het vlees tenminste voldoet aan de regelgeving.

Tenslotte concludeert de rechtbank Noord Holland dat uit de monitor van de eisers blijkt dat DRG verantwoordelijkheid heeft genomen bij het verduurzamen van de vleesproductie. Zo’n 60% van al het varkensvlees voldoet aan de criteria van het Beter Leven Keurmerk.

Laatste reacties

 • John*

  Goh eindelijk gerechtigheid. Een rechter snapt teminste dat als je de krant haalt met nonsnens niet meteen gelijk hebt.

 • varkenshouderij

  zeker terecht gangbaar is goed

 • WGeverink

  Ze moeten stoppen met gangbaar varkensvlees en zorgen dat tenminste 90% van het varkensvlees aanbod duurzaam is.... Weer zo'n voorbeeld waar duurzaam en politiek correct door elkaar gehaald worden. Ok nog een keer voor de duidelijkheid. Gangbaar vlees is het meest duurzame vlees op de markt maar is niet altijd even politiek correct. Het vlees wat vin en d&r in de schappen willen zien is meer politiek correct maar minder duurzaam.

 • John*

  ja maar wat is politiek correct dan?? De mening van de meerderheid of de mening van een klein clubje roeptoeters die geen vlees eten?

 • WGeverink

  Wat denk je zelfJohn? Vertegenwoordigd vin de meerderheid van de consumenten of zijn het roeptoeters met weinig of geen achterban?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.