Varkenshouderij

Nieuws

Salmonella ontstaat vaakst bij vleesvarkenshouder

In de helft van de gevallen ontstaat een salmonellabesmetting bij varkens in de vleesvarkensstal.

In 23% van de gevallen zit de bron op het zeugenbedrijf of lopen de varkens tijdens het transport een salmonellainfectie op. In de resterende 27% is de oorzaak vooralsnog onduidelijk. Dat blijkt uit onderzoek door Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV).

Mestonderzoek naar salmonella

KDV paste op vijftien bedrijven mestonderzoek toe om het verloop van salmonella te volgen. De gebruikte ‘slofjesmethode’ is afgekeken van de pluimveehouderij, waar iemand met plastic slofjes om de laarzen door de mest loopt van de dieren. De mest wordt vervolgens onderzocht op aanwezigheid van de bacterie. De deelnemende KDV-bedrijven zijn evenredig verdeeld in categorie I, II en III (laag tot hoog) voor salmonellarisico.

Slofjesmethode

Het onderzoek maakt het mogelijk salmonella gerichter te lijf te gaan. Dat kan zijn door betere bio-security, betere desinfectie of bestrijding van ongedierte. KDV schrijft dat zij salmonella willen bestrijden omdat de bacterie leidt tot slechtere groei en voederconversie. De bacterie ondermijnt dus het rendement op de boerderij. De keten is gelukkig met de slofjesmethode. Deze wijze van diagnosticeren is goedkoper, efficiënter en diervriendelijker dan bloedonderzoek bij varkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.