Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Rabobank: nu reserveren voor prijsdal

Rabobank raadt varkenshouders aan om nu geld opzij te zetten voor een toekomstig prijsdal. Dat schrijft de bank in het ‘Kwartaalbericht varkens 3e kwartaal 2017’.

“We geloven nog steeds in de varkenscyclus”, vertelt sectorspecialist Koen van Bergen.

De bank voorspelt dat 2017 financieel een goed jaar wordt voor varkenshouders, ondanks de huidige prijsval van de varkensprijzen. “Die is seizoensmatig en we denken dat de prijs na de zomer weer stijgt”, licht van Bergen toe.

Bekijk actuele prijsnoteringen voor varkens via Boerderij Op Maat

Voorbereiden op komende jaren met lage prijzen

Anders wordt het in 2018. Dat wordt een gemiddeld jaar en 2019 wordt een benedengemiddeld jaar, voorspellen analisten van de Rabobank. Van Bergen raadt varkenshouders aan om nu al na te denken over hoe zij door het prijsdal van 2019 denken te gaan komen. Volgens de Rabobank is € 30 per vleesvarkensplaats en € 280 per zeugenplaats aan liquide middelen nodig om er goed doorheen te komen.

“We vinden het belangrijk dat varkenshouders zich hier bewust van zijn en dat zij zich bezig houden met liquiditeitsmanagement. Ondernemers moeten zich voorbereiden op een periode met lage prijzen”, zegt van Bergen.

Kwaliteit en efficiëntie verbeteren in plaast van uitbreiden

Door de hoge prijzen van dit jaar zijn nu voldoende liquide middelen voorhanden. Van Bergen raadt varkenshouders aan naast een toereikende buffer te vormen, te investeren in verbetering van kwaliteit en efficiëntie, in plaats van in uitbreiding van het bedrijf.

Daarbij denkt hij onder meer aan het uitbreiden van het aantal biggenplaatsen op zeugenbedrijven. Maar ook aan verbeteringen van het stalklimaat en de voertechniek, mestverwerking of renovatie van de stalinrichting.

“Ook extra aflossen of investeren in emissiereductie kan een zinvolle besteding zijn van de extra beschikbare middelen”, zegt van Bergen tot besluit.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Of op een rekening zetten bij een andere bank.

 • Almagro

  "de bank voorspelt dat 2017 financieel een goed jaar wordt"
  Kijk aan, toch goed dat er mensen hebben doorgeleerd, anders hadden we dit niet zien aan komen. Dat is toch lekker zo net voor de vakantie toch?
  Voor de aardigheid zou je nu eens terug moeten kijken wat de glazenbollen kijkers van de Rabo een jaar geleden voorspelden over 2017.

 • V. Arkenshouder

  Voor de gesloten bedrijven en de vermeerderaars wel, de mester pist weer naast de pot door de dure biggen in de stal, vooral nu de prijs omlaag denderd!!

Of registreer je om te kunnen reageren.