Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

POV: we gaan schadeclaims indienen tegen Brabant

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) gaat schadeclaims indienen tegen de provincie Noord-Brabant. De boerenorganisatie doet dit na het besluit van de provincie om de milieueisen voor stallen versneld aan te scherpen.

De POV gaat via de rechter schadevergoeding eisen van de provincie. ZLTO gaat het provinciebesluit ook aanvechten bij de rechter en is nu in overleg met meerdere advocatenkantoren.

Voor ZLTO is de toenemende ongelijkheid in vergelijking met andere provincies het uitgangspunt. Het kan daarom maanden duren voordat de zaak wordt aangespannen omdat het Brabantse beleid nog niet wettelijk is vastgelegd.

PS van Brabant ging akkoord met omstreden veehouderijplannen

Provinciale Staten van Brabant gingen vrijdag akkoord met de omstreden plannen voor de Brabantse veehouderij. Maar POV-voorzitter Ingrid Jansen stelt dat alle wettelijke grondslagen onder de plannen ontbreken en gaat alle voorgestelde maatregelen van de provincie over het versneld aanscherpen van milieueisen aanvechten. “We bereiden schadeclaims voor en zetten hiertoe deze week de eerste stap. Het is ons menens.”

De POV: “We bereiden schadeclaims voor en zetten hiertoe deze week de eerste stap. Het is ons menens.”

Eerder protest van boeren en POV, tegen het Noord-Brabantse veehouderijbeleid. - Foto: Bert Jansen
Eerder protest van boeren en POV, tegen het Noord-Brabantse veehouderijbeleid. - Foto: Bert Jansen

ZLTO: dit is einde van 500 gezinsbedrijven

Volgens ZLTO-voorzitter Hans Huijbers betekent het Brabantse besluit om de milieueisen versneld aan te scherpen, het einde van ruim 500 gezinsbedrijven. Nog eens honderden anderen komen onder de armoedegrens. Volgens hem zal het nieuwe provinciebeleid vastlopen in de uitvoering en alleen maar verliezers kennen. “Het milieu schiet met deze maatregelen vrijwel niks op, het jaagt de schaalvergroting aan, het vermindert de inzet op dierwelzijn en de verduurzaming loopt vast.”

ZLTO is niet verrast door de afgekondigde bouwstop voor nieuwe geitenstallen in Brabant, maar vindt het evengoed een rigoureuze maatregel. Huijbers: “Het is onredelijk voor melkgeitenhouders die al heel lang op een vergunning wachten en daar veel geld in hebben geïnvesteerd.”

“Het milieu schiet met deze maatregelen in Brabant vrijwel niks op, het jaagt de schaalvergroting aan, het vermindert de inzet op dierwelzijn en de verduurzaming loopt vast.”

Brabantse boeren krijgen ‘zelfs’ steun van ... Dierenbescherming

De boerenorganisaties kregen onlangs ook steun uit onverwachte hoek. De Dierenbescherming liet eerder weten dat de plannen voor de veehouderij te snel worden ingevoerd en dat boeren de kans moeten krijgen om geleidelijk steeds duurzamer te worden.

De Brabantse Milieufederatie juicht het besluit van de provincie daarentegen juist enorm toe, maar noemt het ook een eerste stap. “Het is een trendbreuk, maar er moeten nog steeds flinke stappen gezet worden voordat de veehouderij weer breed gedragen wordt”, aldus directeur Selçuk Akinci, die wel stelt dat er fatsoenlijk flankerend beleid voor stoppers moet komen. “En dat kan ook financieel zijn.”

De POV wil schade gaan claimen wegens het Brabantse veehouderijbeleid. - Foto: Jan Willem Schouten
De POV wil schade gaan claimen wegens het Brabantse veehouderijbeleid. - Foto: Jan Willem Schouten

Laatste reacties

 • info36

  Wat in Brabant gebeurd is een trend en een gevaar voor de democratie. Over deze trend werd gisteren een uitzending gewijd in Buitenhof. Het houdt in dat of je nu leugens vertelt en niets op feiten is gebaseert en daar toch je beleid op maakt en daar toch een meerderheid voor is dat funest is voor de democratie. Brabant is daar een goed voorbeeld van. Enkele radicalen die een haat op landbouw hebben weten zelfs de VVD zover te krijgen dat er een meerderheid is om onzinnige plannen er door te drukken. De radicalen winnen steeds meer terrein. Vooral de links-radicalen zoals Thieme, Duivedak enz. Zeer zorgelijk.

 • info36

  Ook het verbod op de nertsenhouderij is daar een voorbeeld van. De dieren schieten er helemaal niets mee op integendeel ze gaan het alleen nog slechter krijgen in China en Polen.

 • vof koolen bouw

  eerst asbestsanering dan de fosfaatregeling voor melkvee en nu dit het wordt tijd dat de pvv eens mee gaat regeren in dit onbeheerst land en afspraken die in het verleden zijn gemaakt een voor een afwerkt en niet zo en dan weer zo dat houd niemand vol boeren worden geestelijk vermoord door de sp d66 vvd

 • Peerke1

  Nooit meer op de VVD stemmen. Ze laten hun boeren vallen als bakstenen.

 • veldzicht

  En bijna alle rechters zijn van D66.De uitslag staat bij voorbaat al vast.

 • kalkar

  Geen schijn van kans, alleen wanneer je een hoofddoekje opdoet krijg je je gelijk, zie die 500 euro.

 • Jan-Zonderland

  Altijd maar weer dat woord DUURZAAM. Hoe kun je nu van iemand eisen om duurzaam te zijn/worden terwijl je de definitie daarvan niet eens precies kent ? Het is een modewoord net als vet gaaf.

 • Espresso

  Meer beesten in Brabant, en kan het bij ons dan wat minder ?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.