Varkenshouderij

Nieuws 5 reactieslaatste update:11 jul 2017

Magerder zeugen vragen om vettere eindbeer

De varkens-ki-bedrijven zien een sterke verschuiving naar minder bespierde, robuustere eindberen. Reden is dat de bevleesdheid van zeugen blijft toenemen.

Deze trend is versneld door de introductie van de TN70-zeug van fokkerijorganisatie Topigs Norsvin. De TN70-zeug is een kruising tussen het Noors Landras met de Z-lijnzeug van Topigs Norsvin en vervangt op steeds meer bedrijven de Topigs 20-zeug. De TN70 heeft een enkele millimeters dunnere speklaag dan de Topigs 20-zeug en is zodoende vleesrijker.

Belangstelling voor Tempo-eindbeer groeit

Bij Varkens KI Nederland neemt de belangstelling voor de Tempo toe, vertelt directeur Jean-Marie van Oort. Ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar is de spermaverkoop van de Tempo-eindbeer bijna 20% gestegen in de eerste 6 maanden van dit jaar.

Hetzelfde beeld is zichtbaar bij Klasse KI. Daar verwacht men eind dit jaar 150 Deense Duroc-eindberen te houden, dat is 50% meer dan begin dit jaar.

Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Bij Preferent KI neemt de afzet van beren in het groeisegment (Deense Duroc, P337 en Maxter) 24% toe in het afgelopen halfjaar.

Momenteel wordt ook vaker gekozen voor de groeivariant van de PIC 408-eindbeer, 54% tegenover 46% voor de vleesvariant. Dit was een halfjaar geleden exact andersom. De PIC-408 is een Piétrain.

Fokkerijeffect

Uit de landelijke slachterijresultaten blijkt het fokkerijeffect. De spierdikte van de vleesvarkens was in 2016 65,80 millimeter, tegen 62,92 millimeter in 2013. In die periode nam de spekdikte af van 13,93 tot 13,31 millimeter. Daarbij moet opgemerkt worden dat de slachtgewichten ruim een kilo stegen in dit tijdvak, tot gemiddeld 94,47 kilo in 2016, blijkt uit cijfers van RVO.nl. Een zwaarder varken betekent normaal juist een dikkere speklaag.

Een uitgebreid artikel over eindbeerkeuze leest u in weekblad Boerderij 41 van dinsdag 11 juli

Laatste reacties

 • John*

  beetje zonde om een vleesrijke zeug te nemen (met de ongemakken van dien) en daar dan weer een vettere beer op te zetten. Neem dan toch een makkelijke zeug en vleesrijkere eindbeer, resultaat hetzelfde maar wel meer werkgemak!

 • chila

  spek is weerstand. Ik heb liever een zeug met weerstand en een beer met minder weerstand bij de ki.

 • Erik Bouwmeester

  En dan is de voeding van de zeugen, de biggen en de mestvarkens er nog niet op aangepast en vervolgens ontstaan er allerlei problemen (zie de vleeskuikenproduktie enkele jaren geleden. De beelden komen nog steeds op televisie) En daar overheen nog het fosfaatreductieplan.
  Tel je zegeningen.
  Erik Bouwmeester
  Tönnies Livestock

 • Liefting

  Hier word gesproken over het fokkerij effect en het gebruik van TN 70 en de verschillen in slachtgegevens van 2013 tot 2016. Beste Kees hoeveel slachtvarkens van de TN70 zijn er daadwerkelijk geslacht in 2016? gemiddeld misschien 5 % en wat heeft dat het slachtresultaat verbeterd in die 3 jaar. Zoek eerst eens uit hoeveel er daadwerkelijk TN70 slachtvarkens in 2016 zijn geslacht voordat jij deze conclusie trekt. De TN70 moet zich eerst nog maar bewijzen op de markt , het lijkt meer een verkoop praatje van Topigs.

 • J. Wikkerink

  Met name de sterke groei van stress negatieve Piétrain beren en het mesten van beren heeft er toe geleid dat varkens magerder zijn geworden. Uiteindelijk bepaalt afzetmarkt van varkensvlees in welke richting de markt zich zal gaan ontwikkelen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.