Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

GroenLinks’ opkoopplan krijgt nauwelijks weerklank

Het plan van Tweede-Kamerlid Rik Grashoff om varkensrechten op te kopen en oude stallen te saneren krijgt nauwelijks weerklank.

Landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer van CDA en D66 verschuilen zich achter het formatiegordijn. Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot en Jaco Geurts willen op geen enkele manier inhoudelijk reageren op het plan van Grashoff. “We moeten kijken hoe de formatie loopt”, laat De Groot (D66) weten. Hij verwijst naar het D66-verkiezingsprogramma, waarin met geen woord gerept wordt over de opkoop van varkensrechten.

D66 is ervoor om gemeenten mogelijkheden te bieden om intensieve veehouderij te weren en om provincies grenzen te laten stellen aan de veedichtheid. Jaco Geurts (CDA) zegt dat hij kennis heeft genomen van het plan van Grashoff. “Ik wacht de uitkomsten van de formatie af.”

Commentaar ChristenUnie en VVD blijft ook achterwege

Kamerleden van partijen die betrokken zijn bij de formatie houden zich aan de afspraak dat ze inhoudelijk niets zeggen dat de formatie zou kunnen raken. Daarmee voorkomen ze dat hun voorlieden bij de onderhandelingen voor de voeten lopen. Woordvoerders van ChristenUnie en VVD – de twee andere partijen die bij de formatie betrokken zijn – laten desgevraagd elk commentaar achterwege.

Landbouwwoordvoerder Rik Grashoff van GroenLinks zegt dat hijzelf zijn plannen ook niet met andere Kamerleden heeft besproken. Hij had zijn plan voor de opkoop van varkensrechten klaarliggen toen zijn partij nog aan de formatietafel zat. Maar het kwam niet aan de orde in de gesprekken, omdat de onderhandelingen met GroenLinks al tot een einde waren gekomen voordat er inhoudelijk over de landbouw werd gepraat.

Laatste reacties

  • Peerke1

    Doe de hele landbouw weg en laat de consument in de winkel het driedubbele betalen en de Overheid kan miljarden uitgeven om weer jonge boeren te werven. Kijk naar de Bouw.

  • massan

    Opkopen is prima; dan wordt er betaald aan boeren die willen stoppen.
    Nu wordt op allerlei slinkse manier de veehouderij in Nederland de nek omgedraaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.