Varkenshouderij

Nieuws

Duits beroepsverbod Straathof heeft geen gevolgen in Nederland

Het beroepsverbod dat Duitsland heeft opgelegd aan varkenshouder Adriaan Straathof heeft geen gevolgen voor de vergunningverlening voor één van de Nederlandse locaties van het bedrijf.

Het maakt geen deel uit van het toetsingskader voor de beoordeling van de aanvraag. Dat antwoordt demissionair staatssecretaris Martijn van Dam, van Economische Zaken (EZ) in antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Kuiken.

Herhaaldelijke overtreding van de dierwelzijnswetgeving

Straathof kreeg een beroepsverbod opgelegd in Duitsland vanwege herhaaldelijke overtreding van de dierwelzijnswetgeving. Onder andere over de omgang met zwakke biggen en de maatvoering van zeugenboxen. Het is Kuiken een doorn in het oog dat Straathof desondanks in Nederland een omgevingsvergunning krijgt voor een nieuwe locatie. In haar ogen schaadt dit het imago van de hele Nederlandse varkenshouderij omdat die voorop loopt wat dierenwelzijn betreft.

Verantwoordelijkheid ondernemer

Daarom vroeg zij van Dam welke wettelijke mogelijkheden er zijn om de varkenshouder ook in Nederland het recht te ontzeggen om zijn bedrijf voort te zetten. Van Dam antwoordt dat het de verantwoordelijkheid van elke ondernemer is om goed voor zijn dieren te zorgen. In geval van overtredingen zal de overheid optreden door middel van bestuursrechtelijke handhaving. Het is uiteindelijk aan de strafrechter om over te gaan tot een houdverbod, beroepsverbod of stillegging van de onderneming.

Of registreer je om te kunnen reageren.