Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Concurrentiepositie varkenshouderij staat onder druk

De concurrentiepositie op de wereldmarkt van de Nederlandse en Europese varkenshouderij komt dit jaar verder onder druk te staan. Dat verwachten analisten van Food & Agribusiness Research (FAR) van Rabobank.

Een stijging van de varkensvleesproductie in de Verenigde Staten (VS) en herstel van de Chinese varkensvleesproductie zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken.

Het totale Chinese importvolume valt dit jaar 10% lager uit dan in 2016, door een stijging van de binnenlandse productie met 2%. In totaal importeert China dit jaar 2,8 miljoen ton varkensvlees, inclusief offal. De groeiende eigen productie leidt in de tweede helft van dit jaar tot een overschot van varkensvlees op de Chinese markt, met dalende prijzen tot gevolg.

Varkensvleesproductie VS stijgt

Daarnaast stijgt de productie van varkensvlees in de VS, de belangrijkste concurrent van Europa op de wereldmarkt. In het verleden werd de export door de VS beperkt door een ontoereikende verwerkingscapaciteit. Die neemt aan het eind van de zomer toe met 7%, door de bouw van twee nieuwe fabrieken. Dat biedt voldoende lucht om de groeiende varkensstapel te verwerken. Op dit moment exporteert de VS 23% van de productie. Aangezien de binnenlandse consumptie van varkensvlees al een aantal jaren stabiel is, komt het extra volume aan Amerikaans varkensvlees erbij op de wereldmarkt.

Dat is nadelig voor Europa. De hoge varkensprijzen in de EU belemmeren de exportmogelijkheden. Tegelijkertijd wordt de EU steeds afhankelijker van de export. De zelfvoorzieningsgraad blijft stijgen, onder invloed van een gelijkblijvende productie en dalende consumptie. De EU blijft de grootste leverancier in China, maar moest een deel van de markt afstaan aan de VS, Brazilië en Canada, omdat zij goedkoper kunnen leveren. Het exportvolume van de EU naar China in de eerste vier maanden van dit jaar was 15% kleiner dan in diezelfde periode vorig jaar.

Europese export 2,8% afgenomen

De totale Europese export nam met 2,8% af. Het verlies van marktaandeel in China is gecompenseerd door de toegenomen export naar onder andere Japan, Zuid-Korea en de VS. Het handelsakkoord tussen de EU en Japan biedt een goede basis om de export naar Japan verder te vergroten. Maar ook andere exporteurs als de VS en Canada zullen proberen om bilateraal tot een akkoord met Japan te komen, na het mislukken van het TPP-akkoord.

Laatste reacties

 • John*

  europese consumptie en export zijn beide afgenomen, er zijn geen voorraden meer. Dit betekent toch simpelweg dat er niet meer vlees om te exporteren en dat daardoor de exportpositie onder druk komt te staan..

  In al die analyses mist vrijwel structureel een ding en dat is het voorraadniveau.. als dat niet meegenomen wordt zijn als die percentages waardeloos.

 • WGeverink

  De export van de VS werdt beperkt door de verwerkingscapaciteit??? Er komt 7% meer verwerkingscapaciteit wat zou kunnen betekenen dat er wat meer geconcureerd gaat worden om de varkens. In de states zijn er bij mijn weten nog nooit varkens naar de destructor gegaan omdat ze niet verwerkt konden worden. De export werd beperkt omdat er niet meer varkens waren om te verwerken!

 • jan4072

  @WGeverink. Hier ben je toch niet goed op de hoogte hoe het in de VS er aan toe gaat. Daar is vrijwel alles op contract en gepland door de slachterijen. Boeren krijgen geen contract als er geen verwerkingscapaciteit is. En zonder contract geen geld van de bank. Maar komt deze er nu wel dan komen dus ook de varkens erbij. M.a.w. als er 7% slachtcapaciteit bij komt dan komen er ook 7% varkens bij. Maar deze 7% is van het geheel en deze 7% moeten in zijn geheel geëxporteerd worden. Voorbeeld. Er waren 100 varkens en dat worden er nu 107. Maar als dit geëxporteerd moet worden dan gaat dit export volume van 23 naar 30 stuks Dus een export uitbreiding van ongeveer 30%

 • WGeverink

  Een bedrijf uit de buurt is een aantal jaren geleden begonnen om hun speenbiggen van canada naar de midwest te trucken. De reden daarvoor was naar eigen zeggen dat er daar op voerkosten te besparen was en dat er in die buurt zeven slachterijen gevestigd waren. In de states worden idd heel veel varkens gecontracteerd. Ook heel veel vrije varkens worden gecontracteerd. Natuurlijk contracteer je de varkens bij degene die je de beste contractprijs biedt. Nu er extra slachtcapaciteit in productie komt moeten slachterijen die voorheen vol waren weer meer moeite doen om de haken gevuld te krijgen. De productie groei in de states komt voor zo ver ik weet voor het overgrote gedeelte uit de hogere productiviteit van de zeugen. In de states weten de boeren dat er niets zo slecht is voor hoge varkens prijzen dan hoge varkens prijzen en je voor je het weet weer op een houtje bijt.

Of registreer je om te kunnen reageren.